Для серця і не тільки: користь калію та небезпека його дефіциту

0
Для серця і не тільки: користь калію та небезпека його дефіциту
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Калій необхідний для бадьорості, відмінного самопочуття, краси, але незадача – організм не виробляє його самостійно. Саме тому так важливо отримувати калій з їжі, адже його дефіцит може призвести до болю в м’язах, постійної втоми, нудоти та інших неприємних симптомів. Які продукти треба включити до раціону та як їх готувати, щоб отримати денну норму калію?

Симптоми нестачі калію

Хронічна втома, раптовий біль у м’язах, нудота і апатія – це лише небагато симптомів, які можуть виникнути через нестачу калію в організмі. Іноді дефіцит непомітний, але впливає здоров’я, у разі виявити його можна лише з допомогою аналізу.

Знижують рівень калію в організмі сіль у великих кількостях, а також алкоголь та каву. З проблемами нерідко стикаються любителі фастфуду та снеків: чіпсів, крекерів та інших видів. Дієтологи рекомендують не зловживати цими продуктами, щоб не відчувати їхнього негативного впливу на організм.

Корисні властивості калію

Калій активізує роботу мозку, забезпечує клітини киснем і покращує пам’ять. Він корисний для серця та захищає його від різних захворювань. А ще він покращує травлення та нормалізує водний баланс. Калій важливий для спортсменів: він зміцнює м’язи та допомагає швидше відновитися після тренування. Калій називають мінералом-антистресом: підвищена нервозність та тривожні стани можуть бути свідченням нестачі цього елемента в організмі.

Як заповнити дефіцит калію в організмі

Щоб не допустити нестачі цього мікроелемента, дієтологи рекомендують щодня їсти овочі, горіхи, фрукти. Чемпіони за вмістом калію: курага, соя, родзинки, морська капуста, мигдаль, зелений горошок.

А для того щоб калій краще засвоювався, їжу рекомендується їсти в сирому вигляді або з мінімальною термічною обробкою. Найбільш згубний для калію контакт із окропом: у цьому випадку він практично повністю переходить у воду. Тому запечена картопля корисніша для організму, ніж відварена. На процес всмоктування калію також впливає вміст організму магнію: його недолік негативно впливає на засвоюваність.

попередня статтяГолубці не тушкуємо, а запікаємо у духовці, використовуємо пекінську капусту: з нею вони просто тануть у роті
наступна статтяБеремо великі макарони та заповнюємо фаршем, через півгодини на столі справжній італійський шедевр
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я