Що таке перегній з листя та як його використовувати

0
Опале листя для добрива
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Що робити з листям, яке накопичується на дачній ділянці. Викидати чи використовувати — питання, яке хвилює дачників. Одні говорять, що це дуже погана ідея продовжувати мати справу з опалим листям, бо воно може бути джерелом інфекцій та хвороб для рослин. Інші впевнені, що це безкоштовне та корисне добриво, яке не варто викидати просто так.

Перегній з листя

Одна з переваг добрива полягає в тому, що листя не потрібно закладати в яму з компостом. В цьому випадку відсутній ризик зараження шкідниками або грибковими інфекціями.

Добриво з листя використовується для покращення структури ґрунту. Справа в тому, що воно допомагає рихлити землю. Пориста структура покращує повітрообмін та прискорює процес засвоєння корисних речовин рослинами. І такі переваги та властивості досить складно ігнорувати.

Ще один приємний момент стосується зниження ризику розвитку гнилі та грибкових захворювань. Також перегній з листя багатий на вміст мікро- та макроелементів.

Як приготувати добриво

Візьміть кілька мішків з поліетилену, які не пропускають світло. Зберіть туди листя, втрамбуйте та полийте водою. Після цього зав’яжіть їх. Якщо замість мішків використовувати яму, тоді її треба буде закрити темною плівкою. Лишіть маленький отвір, щоб був доступ повітря. Окрім того, через нього потрібно буде зволожувати листя. Це допоможе процесу перегнивання не зупинятись.

За цією технологією знадобиться біля 1,5-2 років, щоб утворилось добриво. Зверніть увагу на різновид дерев, від яких ви збираєте листя. Каштан, береза, дуб — з них листя перегниває довший час. Якщо ви бачите ознаки захворюваності, такий матеріал категорично забороняється збирати. Ви більше зробите шкоди своїй ділянці та рослинам, ніж користі. Уважно обирайте листя для добрива.

попередня статтяЯк зробити горох м’яким за декілька хвилин: про цей спосіб ви могли не знати
наступна стаття5 секретів приготування пишних оладків без зайвої олії
Диплом редакторки переміг диплом економістки, відкривши в душі любов до текстів, а не до розрахунків та формул. Авторка матеріалів для сайтів, блогів, інтернет-магазинів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я