Як впливає алкоголь і кава на нервову систему: 3 несподівані факти

0
Як впливває алкоголь і кава на нервову систему: 3 несподівані факти
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Сезон новорічних свят уже розпочався, а значить на нас чекають застілля та вечірки. Всі ці події неминуче супроводжуються не лише великою кількістю смачної їжі, а й алкоголем. Мабуть, про високий вміст калорій у алкогольних напоях, а також про їхню здатність сушити шкіру та викликати головний біль знає кожен. Але чи знали ви, що на ранок після вечірки в жодному разі не варто пити каву? Чи про те, що алкоголь не допомагає заснути, а навпаки порушує сон? Ми зібрали найнесподіваніші факти про вплив спиртного на організм, з якими варто ознайомитись перед початком свят.

Алкоголь порушує сон

Ось це справді несподівано, адже навіть після одного келиха вина ми, як правило, відчуваємо розслаблення, а це допомагає легше та швидше заснути. Однак навіть якщо поринути у сон вдається досить швидко, якість цього сну залишає бажати кращого. Етанол, впливаючи на нервову систему, змінює тривалість фаз сну, через що виспатися і повноцінно відпочити не виходить, навіть якщо ви спите належні 8-9 годин. Також з великою ймовірністю алкоголь викличе апноє, порушення дихання уві сні. Відбувається це через те, що спирт розслаблює м’язи горла. Причому часто для такого ефекту досить випити трохи.

Разом із алкоголем необхідно пити багато води — але не простої, а мінеральної
Головною причиною похмілля, з яким кожен із нас стикається після бурхливої вечірки, є зневоднення організму. Алкоголь змушує вас втрачати великі обєми води, що призводить до головного болю, сухості в роті, слабкості та нудоти. Ось тільки разом із рідиною ми втрачаємо ще й велику кількість електролітів — натрію, кальцію та калію. І щоб організм якнайшвидше повернувся до нормального функціонування, необхідно поповнювати саме цей недолік. Тому дуже важливо пити мінеральну воду, причому не лише на ранок після — можна і під час вечірки між келихами ігристого. І якщо у вас є така можливість, з мінеральної води краще заздалегідь видалити гази – вони уповільнюють засвоєння корисних речовин.

Кофеїн під забороною – і під час, і після вечірки

Здається, про те, що алкоголь не можна змішувати з кофеїном у процесі вживання, знають усі. Недарма в усіх країнах світу заборонені спиртовмісні енергетичні напої. А чи знали ви про те, що на ранок після вечірки від кави теж варто відмовитися. І на це є кілька причин. По-перше, і кофеїн, і етанол – сильні сечогінні речовини. Так що і без того зневоднений після вечірки організм втратить ще більше рідини, якщо ви вип’єте з ранку каву або чай. По-друге, молекули кофеїну вступають у реакцію з продуктами розпаду етанолу, через що неприємні наслідки вживання алкоголю (на зразок головного болю та слабкості) посилюються і продовжуються. Так що якщо хочете якнайшвидше отямитися, від вживання кофеїновмісних напоїв краще відмовитися.

попередня статтяСалат з крабових паличок з кукурудзою, сиром та яйцями
наступна статтяНіжні ласощі до чаю: солодкий рулет з ягодами та кислим сиром із лаваша
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я