Як доглядати за мозком: ці правила повинна знати кожна жінка старше 40 років

0
Як доглядати за мозком: ці правила повинна знати кожна жінка старше 40 років
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ти колись замислювалася над тим, як зберегти молодість… мозку? Ні? А даремно! Від його стану залежить, як ти виглядатимеш і почуватимешся, адже «сірі клітини» відповідають практично за всі процеси в організмі – від вироблення гормонів до  настрою.

Експерти розповіли, які особливості способу життя можуть вплинути на ефективність роботи мозку, і як підтримати його у хорошому стані, а ми зібрали їхні поради в одній статті.

Займайся фітнесом

Численні дослідження показують, що фізичні вправи підтримують у добрій формі як тіло, так і розум. Як пояснює професор Джеймс Гудвін, збільшення частоти серцевих скорочень під час занять спортом означає, що мозок отримує більше кисню, що, у свою чергу, забезпечує найкраще середовище для зростання клітин. Вже доведено, що завдяки аеробним вправам гіпокамп може збільшитись за рік на 2% — а це стільки ж, скільки ми втрачаємо за рік після 40 років у процесі старіння.

Більше ходи

За словами невролога та доктора медичних наук Емера Максуїні, активний спосіб життя — найкращий спосіб уникнути нейродегенеративних захворювань. «Нещодавно опубліковано підсумки семирічного дослідження, в якому взяли участь 80 тисяч осіб. Воно показало, що 10 тисяч кроків щодня знижують ризик розвитку деменції на 51%», – каже лікар.

Освоюй щось нове

Не тільки тіло, а й мозок потребує тренування. “Ви повинні змусити його працювати поза зоною комфорту”, – говорить нейробіолог Тара Сварт. Вона пояснює, що для цього недостатньо вирішувати кросворди чи головоломки – необхідно вивчати нову мову, освоювати новий музичний інструмент чи вид спорту.

Уникай багатозадачності

Дослідження показують, що мозку шкодить постійне перемикання з одного завдання на інше, особливо коли вони складні — через це ми стаємо менш ефективними і частіше робимо помилки. «У довгостроковій перспективі багатозадачність призводить до фрагментарної свідомості та неглибокого мислення, поганої концентрації, погіршення пам’яті, а також до втоми, занепокоєння та стресу», — каже невролог та професор медичних наук Хана Бур’янова.

Спи не менше семи годин

«Реальність така, що навіть одна безсонна ніч може серйозно вплинути на пам’ять, здатність концентруватися та приймати рішення. Якщо ви недосипаєте постійно, то в мозку накопичуються токсини, що утворюються внаслідок повсякденного життя. Прагніть до восьмої-дев’ятої години сну, оптимальний варіант — вісім годин», — каже Тара.

Їж рибу, фрукти, ягоди та овочі

Маса мозку становить лише 3% загальної маси тіла, але при цьому він споживає близько 25% калорій, які ти отримуєш з їжею. Однак важлива не лише їх кількість, а й якість. За словами Хани, дуже важливо включити до раціону продукти, що містять омега-3 — жирну рибу, авокадо, горіхи та оливкову олію. Тара радить їсти якнайбільше яскравих овочів, ягід та фруктів — пігмент означає, що вони містять корисні для мозку антиоксиданти.

попередня статтяНе менш смачний новорічний салат ніж олів’є “Снігур”
наступна стаття2 смачні начинки для тарталеток до святкового столу: просто та швидко
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я