Фініки – користь та шкода, як їх вибрати і скільки потрібно вживати

0
Фініки - користь та шкода, як їх вибрати і скільки потрібно вживати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

«Ягоди життя», «хліб пустелі» — такі назви отримали фініки на Близькому Сході і в Північній Африці. Існує повір’я, що лише фініками і водою — можна харчуватися місяцями, якщо не роками. У східних легендах є історія, про святого Онуфріїя, який мандрував пустелею і, через брак кращих альтернатив, міг вживати тільки фініки.

Але це лише міфи і лише в легендах фінік виступає плодом, що включає більшість вітамінів і мінералів, які необхідні людині для життя. Фінік – не чарівний фрукт. Живлячись лише ним, в організмі неминуче настане дефіцит корисних речовин.

До складу плоду входять: вітаміни С, К, Е, Н, РР, В1, В2, В4, В5, В6, В9, мідь, залізо, калій, магній, фосфор, цинк, кальцій, селен, фтор, кремній, хром, бор, сірка. У тому числі високої концентрацією виділяються калій, кальцій, кремній, магній.

Серед усіх фруктів, фініки містять у собі найбільшу кількість вуглеводів: на 100 г продукту ~ 69 г вуглеводів. Також у фініці дуже багато цукру, близько 60-65%. У свіжих плодах цукру менше, т.к. у них більше води. За калоріями плід десь по серединці: у 100 г приблизно 290 ккал.

Зазвичай, така велика кількість цукру має на увазі високі показники глікемічного індексу продукту. Частково так воно і є, але на противагу вуглеводам і цукрам, у фініках містяться спеціальні кислоти: пантотенова, ніацин, рибофламін. Вони в рази полегшують засвоюваність вуглеводів та контролюють рівень цукру в крові.

Також, плоди фініків можуть похвалитися вмістом понад 20 видів різних амінокислот, які необхідні організму, і яких не зустрінеш у більшості інших фруктів.

Пектин, що входять до складу фрукту, і харчові волокна — позитивно позначаються на травній системі і навіть знижують ризик утворення деяких ракових захворювань.

Також висока концентрація магнію та калію створює позитивний вплив на роботу серця та судин. Наявність же в продукті селену допомагає судинам боротися з проявом судинних захворювань і знижують ризики їх утворення та подальшого розвитку.

Через велику кількість антиоксидантів, фініки допомагають організму справлятися з хворобами.

Фініки можуть нашкодити людям із підвищеним рівнем цукру в крові, так як фрукти не в змозі повністю нівелювати високий показник ГІ. Тим, у кого спостерігаються будь-які патології шлунково-кишкового тракту, хвороби нирок, зайва вага, алергія на фруктозу – варто утриматися від вживання і спочатку проконсультуватися з лікарем.

Вибрати хороші фініки легше, ніж може здатися. Найчастіше фініки продаються у вигляді сухофруктів, але і до свіжих плодів рекомендації застосовуються. Колір плоду темний, коричневих відтінків. На поверхні повинні бути відсутні наліт або цукрові кристалики (таким чином, вимочуючи в цукровому розчині, приховують несвіжість плодів при тривалому зберіганні).

Ситуація, при якій шкірка блищить, означає, що фрукти змащені жиром, щоб приховати рівень якості та свіжості. Такі брати не варто. Сухі та зморщені фініки – більш жорсткі та менш смачні (пересушування не йде їм на користь).

За рекомендаціями лікарів та дієтологів, не можна з’їдати більше 15 фініків на добу. Все-таки в них дуже багато цукру. Нормою для дорослого є 6-8 штук, для дитини 3-4 штуки. Продукт перетравлюється довго, тому найкраще його вживати у першій половині дня.

попередня статтяЯк надати об’єм тонкому волоссю: що таке «невидима» стрижка
наступна статтяНе менш смачний новорічний салат ніж олів’є “Снігур”
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я