Здоров'я

Жінки гладшають взимку, а чоловіки ні: ось 3 причини, чому так відбувається

Зима – час, який, здається, призначений для зимових активностей, наприклад катання на ковзанах чи гірських лижах, часто перетворюється на період накопичення жирку під перегляд фільмів та швидкісного поїдання салатів на свята. Погладшати взимку – цілком нормально і очікувано, з жінками це відбувається частіше, ніж з чоловіками. Розбираємось у причинах цього явища.

Набір ваги є цілком очікуваним зимовим наслідком. До весни багато хто виявляє, що улюблені джинси якось погано застібаються, а сукня сидить занадто тісно. Причина цього явища – зимовий набір ваги, з яким стикаються багато хто з нас.

Видання британської газети Daily Mail провело опитування серед своїх читачок, щоб з’ясувати, скільки кілограм жінки набирають у середньому за зимові місяці. Крім того, вони намагалися розібратися, хто і чому стикається із цією проблемою.

Результати були цілком очікуваними та досить показовими. Перше – багато хто дійсно набирає вагу. Тож якщо ти теж відносишся до цієї групи, то поспішаємо тебе заспокоїти: ти не самотня. Друге – 60% жінок у середньому повнішають на 2–3 кг. Є, звичайно, щасливиці, які не набирають ні грама, але більшість все ж таки «вкладаються» в цю норму збільшення. До речі, найчастіше з набором ваги стикаються ті, хто постійно сидить на коротких дієтах, які потребують серйозних обмежень. У моменти «розслаблення» їхня вага йде вгору.

Але як самі опитані пояснюють свій набір ваги:

  • Холодно і темно – зимові дні некомфортні. Їжа в цей період стає важливою і необхідною втіхою, яка дозволяє нам почуватися краще і фізично, і психологічно – на це вказала кожна друга жінка.
  • Через те, що на вулиці погана погода: сніг, вітер, низькі температури – багато хто перестає ходити до спортзалу, та й взагалі щонайменше виходять із дому. Такий аргумент навели 30% опитаних.
  • Нагородити себе чимось смачним – популярна стратегія. І чим ближче новорічні свята, тим вищий рівень стресу. Ну і, додамо до цього, той передсвятковий період, коли просто хочеться імбирного печива і різдвяного штолену. В результаті рівень смаколиків вдома та на роботі просто зашкалює, що в кінцевому рахунку відбивається на талії. Цю причину назвали 24% респонденток.

Дивно, що ці фактори рідше впливають на чоловіків і їхню вагу – багато учасників схожих опитувань відповідають, що їхня вага в холодну пору року майже не змінюється. Не виключено, що це пов’язано з гормональними відмінностями, а також із меншою емоційністю, через що чоловіки рідше схильні до переїдання за компанію та втіху себе смаколиками.

До набраної ваги всі ставляться по-різному. Одні (кожна третя жінка) нічого не роблять, тому що приводів для переживань зазвичай і так багато. Вони вирішують, що просто скинуть ці кілограми якось потім, а зараз просто не звертатимуть на це уваги. Але ось приблизно 16% приймаються інтенсивно худнути, щоб до літа бути у формі, – їх це збільшення засмучує.

Дієтологи ж нагадують, що найправильніша стратегія – збалансоване харчування у будь-яку пору року. І саме воно забезпечить гарне здоров’я та самопочуття. Перегини в будь-який бік – як надмірне поїдання, так і екстремальне схуднення – можуть нашкодити, а не допомогти.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як прибрати вм’ятини з лінолеуми за 30 секунд

Лінолеум — практичний матеріал для підлоги. Його легко вкладати, мити, але від важких предметів та…

11 години тому

Чи можна мити ламінат мийним пилососом

Волога та деревина погано сумісні. Надмірна волога псує натуральний матеріал. У випадку з ламінат ситуація…

12 години тому

Ефективний спосіб нейтралізації запаху сечі з постільної білизни та одягу

Якщо вчасно не впоратися з забрудненням, можлива проблема. Запах ніби в'їдається в волокна та набуває…

14 години тому

Як сушити рушники та килимки, щоб не утворився запах сирості

В ванній кімнаті рушники та килимки постійно знаходяться в використанні, адже ніхто не буде їх…

2 дні тому

Як легко відмити решітку з плити, яка вкрилася товстим шаром жиру

Не дивно, що решітка на кухонній плиті швидко вкривається товстим шаром жиру. Проблема полягає в…

2 дні тому

Чи безпечно залишати пральну машину постійно включеною в розетку

Про пральні машини між експертами, сервісними службами та споживачами постійно точаться розмови та суперечки щодо…

2 дні тому