...
ГоловнаЗдоров'яЖінки гладшають взимку, а чоловіки ні: ось 3 причини, чому так відбувається

Жінки гладшають взимку, а чоловіки ні: ось 3 причини, чому так відбувається

Підпишіться на нас:

Зима – час, який, здається, призначений для зимових активностей, наприклад катання на ковзанах чи гірських лижах, часто перетворюється на період накопичення жирку під перегляд фільмів та швидкісного поїдання салатів на свята. Погладшати взимку – цілком нормально і очікувано, з жінками це відбувається частіше, ніж з чоловіками. Розбираємось у причинах цього явища.

Набір ваги є цілком очікуваним зимовим наслідком. До весни багато хто виявляє, що улюблені джинси якось погано застібаються, а сукня сидить занадто тісно. Причина цього явища – зимовий набір ваги, з яким стикаються багато хто з нас.

Видання британської газети Daily Mail провело опитування серед своїх читачок, щоб з’ясувати, скільки кілограм жінки набирають у середньому за зимові місяці. Крім того, вони намагалися розібратися, хто і чому стикається із цією проблемою.

Результати були цілком очікуваними та досить показовими. Перше – багато хто дійсно набирає вагу. Тож якщо ти теж відносишся до цієї групи, то поспішаємо тебе заспокоїти: ти не самотня. Друге – 60% жінок у середньому повнішають на 2–3 кг. Є, звичайно, щасливиці, які не набирають ні грама, але більшість все ж таки «вкладаються» в цю норму збільшення. До речі, найчастіше з набором ваги стикаються ті, хто постійно сидить на коротких дієтах, які потребують серйозних обмежень. У моменти «розслаблення» їхня вага йде вгору.

Але як самі опитані пояснюють свій набір ваги:

  • Холодно і темно – зимові дні некомфортні. Їжа в цей період стає важливою і необхідною втіхою, яка дозволяє нам почуватися краще і фізично, і психологічно – на це вказала кожна друга жінка.
  • Через те, що на вулиці погана погода: сніг, вітер, низькі температури – багато хто перестає ходити до спортзалу, та й взагалі щонайменше виходять із дому. Такий аргумент навели 30% опитаних.
  • Нагородити себе чимось смачним – популярна стратегія. І чим ближче новорічні свята, тим вищий рівень стресу. Ну і, додамо до цього, той передсвятковий період, коли просто хочеться імбирного печива і різдвяного штолену. В результаті рівень смаколиків вдома та на роботі просто зашкалює, що в кінцевому рахунку відбивається на талії. Цю причину назвали 24% респонденток.

Дивно, що ці фактори рідше впливають на чоловіків і їхню вагу – багато учасників схожих опитувань відповідають, що їхня вага в холодну пору року майже не змінюється. Не виключено, що це пов’язано з гормональними відмінностями, а також із меншою емоційністю, через що чоловіки рідше схильні до переїдання за компанію та втіху себе смаколиками.

До набраної ваги всі ставляться по-різному. Одні (кожна третя жінка) нічого не роблять, тому що приводів для переживань зазвичай і так багато. Вони вирішують, що просто скинуть ці кілограми якось потім, а зараз просто не звертатимуть на це уваги. Але ось приблизно 16% приймаються інтенсивно худнути, щоб до літа бути у формі, – їх це збільшення засмучує.

Дієтологи ж нагадують, що найправильніша стратегія – збалансоване харчування у будь-яку пору року. І саме воно забезпечить гарне здоров’я та самопочуття. Перегини в будь-який бік – як надмірне поїдання, так і екстремальне схуднення – можуть нашкодити, а не допомогти.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і сирі овочі мають...

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу ж відбивається на...

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...