...
ГоловнаКулінаріяЯк максимально розкрити потенціал спецій

Як максимально розкрити потенціал спецій

Підпишіться на нас:

Існує думка, що спеції впливають на характер та настрій людини.

Особлива увага приділяється цьому питанню в аюрведе – давньоіндійському вченні про здоров’я людини.

Подробиці

Сучасні вчені підтвердили те, що на Сході знали століттями: біологічні речовини, що містяться в приправах, здатні змінювати склад крові та впливати на фізичний та психологічний стан людини. Але спеції треба ще й правильно використати, щоб розкрити їхній потенціал.

Особливості використання приправ у різних кухнях

Кожна приправа має свої особливості у приготуванні та поєднується не лише з основними продуктами, а й з іншими спеціями.

У різних кухнях використовують різні прийоми. Наприклад, у європейській кухні спеції використовуються у помірних кількостях, щоб підкреслити смак основного продукту. А китайські кухарі готують так, що виникає підозра, ніби основним продуктом є спеції, особливо гострі.

В Індії приправи прийнято обсмажувати на олії, а потім готувати на цій олії страву. Так йому передається максимум аромату та корисних властивостей.

А в європейських країнах прийнято додавати наприкінці приготування, щоби під час тривалої термічної обробки приправи не втратили свій смак, аромат і колір. Наприклад, ефірні олії в процесі нагрівання дуже швидко випаровуються.

Але всі шеф-кухарі світу впевнені в одному: спеції мають бути свіжими, зберігатися у сухому приміщенні та подрібнюватись безпосередньо перед приготуванням страви. Так вони зберігають максимум своїх властивостей.

Кожна приправа має свої особливості

Паприка

Підходить для будь-яких страв. Фарбує їх у червоний колір. Ідеально поєднується з більшістю спецій (часник, лавровий лист, кріп, базилік).

Не можна її обсмажувати на сухій сковороді, оскільки паприка швидко пригорає та насичує страву гірким смаком. Краще додавати її в кінці варіння або обсмажувати у достатній кількості олії.

Кайєнський перець

Кайєнський перець – гість з Індії, що славиться своєю гостротою. Щоб максимально розкрити його можливості, рекомендується змішати з олією. Але зловживати ним перцем не варто, тому що надмірне вживання може спричинити проблеми зі шлунком.

Кмин (зіра)

Має пряний смак. При використанні кмину дозування солі можна зменшити. Максимально розкриває смак та аромат при обсмажуванні в олії.

Майоран

Має сильний аромат, здатний перебивати інші запахи. Тому використовується у мінімальних кількостях.

Куркума

Має яскравий жовтий колір, особливо гарно виглядає бульйон з додаванням куркуми. Смак трохи пекучий. Додається при варінні або тушкуванні. Можна обсмажувати. Але слід бути обережним. Якщо додати дуже багато, страва вийде гіркою.

Спецій у світі дуже багато. Їх застосування та комбінації схожі на виготовлення та використання парфумів. Кожна господиня має експериментувати, щоб зрозуміти, що для яких страв, у якій комбінації та в яких пропорціях використовувати.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як замінити томатну пасту в рецепті: найкращі варіанти

У багатьох рецептах перших та других страв часто зустрічається як інгредієнт томатна паста. Але не завжди цей продукт...

Як врятувати переперчену страву: 10 кулінарних хитрощів

Не всі люблять занадто гострі страви, тому надлишок перцю може зіпсувати вам обід чи вечерю. Переперчити страву легко....

Ці огірки точно краще не консервувати: простіше одразу викинути

Молоді господині помиляються, коли обирають огірки виключно за якістю плодів. Багато чого в цій справі залежить від сорту. Наприклад,...

Відмінний рецепт квашених солоних огірків на зиму

Саме час подбати про запаси овочів, які вирощені на власній грядці. В теплицях вже є урожай огірків, скоро...