Дієтолог розповіла, кому не можна їсти плавлений сир

0
Дієтолог розповіла, кому не можна їсти плавлений сир
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Дієтолог Олена Соломатіна розповіла, чим корисний і шкідливий плавлений сир і кому його протипоказано вживати в їжу.

Подробиці

— Плавлений сир — це звичайний сир, який взаємодіяв з фосфатами. Якісний плавлений сир є таким же корисним продуктом, як і твердий сир. Фосфати у невеликій кількості безпечні. Однак, якщо ви з’їдаєте плавлений сир у непомірній кількості, від півкілограма на день, є ризик, що фосфати, що містяться в ньому, вступлять у взаємодію з організмом людини та почнуть вимивати кальцій.

Експерт загострила увагу на фальсифікатах. Вона пояснила, що недобросовісні виробники, яких сьогодні завдяки зусиллям контролюючих організацій залишилося не так багато, можуть під виглядом сиру пропонувати сирний продукт.

— Хороші сири, зокрема плавлені, не можуть коштувати дешево. Молоко – дорога сировина. Як правило, щоб здешевити продукт, до нього додають сою, пальмову олію та трансгенні жири – рослинні жири, які пропустили через водень і зробили твердими. Саме ці жири не дуже корисні для людини.

Олена Соломатіна порекомендувала при покупці звертати увагу на термін придатності плавленого сиру. Товар із тривалим терміном зберіганням містить безліч консервантів. Дієтолог також порадила вибирати продукт природного, неяскравого кольору.

Насичений помаранчевий або рожевий відтінок, за її словами, говорить про додавання штучного барвника. Не корисні смакові добавки, а також фракції натуральних продуктів, наприклад шматочки шинки, грибів або солоного огірка. Експерт розповіла, що подібні включення знижують термін придатності, і щоб його знову підвищити, до сиру додають консервант.

Лікар зазначила, що небезпека ще одна небезпека плавленого сира – він є калорійним продуктом, його жирність сягає 60 відсотків. Людям, які страждають на ожиріння або атеросклероз, сири показані тільки в вкрай невеликій кількості, адже вони містять холестерин. За словами лікаря, тим, хто має проблеми з обміном речовин, з’їсти протягом дня можна лише один невеликий бутербродик з плавленим сиром. При цьому попередньо змащувати хліб вершковим маслом, як це роблять деякі гурмани, не потрібно.

— Треба пам’ятати, що гострі, пряні сорти плавленого сиру містять підвищену кількість солі. А вона протипоказана при гіпертонії, пов’язаній, своєю чергою, з атеросклерозом. Я також рекомендую тим, у кого проблеми з кальцієм замінити у своєму раціоні плавлений сир на звичайний твердий через вже згадані мною фосфати. Обережно ставитися до кількості плавленого сиру, що з’їдається, слід, якщо є порушення в роботі нирок або обмін сечової кислоти.

Продуктів, які «входять у реакцію» або «виступають каталізатором» при споживанні плавленого сиру, за словами лікаря-дієтолога, немає.

— Хіба що з плавленим сиром не треба їсти жирну їжу, це буде «масло масляне». У сирі є і білок, і жир. Навіть алкоголь у поєднанні із сиром не робить його небезпечним. Більше того, плавлений сир уповільнює всмоктування алкоголю і трохи пом’якшує вплив спиртного, закушувати плавленим сирком можна! – пожартувала лікар.

*МОЗ попереджає: надмірне споживання алкоголю шкодить здоров’ю

Соломатіна порадила їсти плавлений сир у поєднанні із зерновим хлібом із борошна грубого помелу, а також із рослинними салатами.

попередня статтяВчені з’ясували, що волоські горіхи корисні для серця та кишечника
наступна стаття6 продуктів, які бадьорять не гірше за каву
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я