Знайдено спосіб регулювання цукру крові без інсуліну

0
Знайдено спосіб регулювання цукру крові без інсуліну
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Вчені з Європи та США знайшли гормон, за допомогою якого можна регулювати рівень глюкози у крові незалежно від інсуліну. Автори сподіваються, що їх відкриття закладе основу нових методів лікування діабету і дозволить створити препарати для ефективного та безпечного зниження цукру у людей, які страждають на інсулінорезистентність. Результати дослідження опубліковані у журналі Cell Metabolism.

Відкриття інсуліну сто років тому дало надію мільйонам людей, хворих на діабет. З тих пір цей гормон підшлункової залози вважається основним засобом лікування станів, що характеризуються підвищеним рівнем цукру в крові, таких як діабет.

Тепер дослідники з американського Інституту Солка разом із колегами з Німеччини, Нідерландів та Швейцарії відкрили ще одну речовину, що виробляється в жировій тканині, яка також ефективно і швидко, як і інсулін, регулює рівень глюкози в крові — гормон FGF1. Подібно до інсуліну, FGF1 контролює рівень глюкози в крові, пригнічуючи розпад жирів, ліполіз, але використовує для цього інший молекулярний механізм.

“Відкриття другого гормону, який пригнічує ліполіз і знижує рівень глюкози, – це науковий прорив, – наводяться в прес-релізі Інституту Солка слова керівника дослідження професора Рональда Еванса. – Ми визначили нового гравця, який допоможе нам зрозуміти, як організм регулює запаси енергії” .

З їжею в кровообіг потрапляють багаті енергією жири та глюкоза. Зазвичай інсулін доставляє ці поживні речовини клітин м’язів і жирової тканини, де вони або відразу використовуються, або зберігаються для подальшого використання. У людей з інсулінорезистентністю глюкоза не видаляється ефективно з крові, а високий ліполіз збільшує рівень жирних кислот. Ці додаткові жирні кислоти запускають вироблення глюкози в печінці, збільшуючи і так її високий рівень. Крім того, накопичуючись в органах, жирні кислоти посилюють інсулінорезистентність, характерну для діабету та ожиріння.

Раніше вчені з Інституту Солка з’ясували, що введення FGF1 різко знижує рівень глюкози в крові у мишей і тривала терапія цим гормоном знижує резистентність до інсуліну, але молекулярний механізм процесу залишався загадкою. Тепер автори з’ясували, що FGF1, як і інсулін, пригнічує ліполіз і регулює вироблення глюкози в печінці, але використовує інший сигнальний шлях.

“По суті, це другий, паралельний шлях з усіма його перевагами, – каже перший автор статті Дженсер Санкар (Gencer Sancar) з лабораторії професора Еванса. – За інсулінорезистентності передача сигналів інсуліну порушена. Проте інший сигнальний шлях при цьому може працювати. Таким чином, зберігається контроль над ліполізом та регуляцією рівня глюкози в крові”.

Автори сподіваються, що виявлення нового ферменту, що володіє своїм сигнальним шляхом, відкриває можливості для створення нових ліків та фундаментальних досліджень.

попередня стаття4 переконливі причини, чому варто пити шампанське
наступна стаття7 простих рекомендацій, як зробити волосся красивим і доглянутим
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я