8 порад, як впоратися з тугою по дому, коли ти далеко

Підпишись на нас:

Відрядження, навчання в іншому місті, довга подорож, переїзд, евакуація за кордон є безліч ситуацій, в яких люди починають сумувати за домівкою . Але з тугою треба вміти справлятися. У матеріалі ми зібрали поради, які допоможуть цьому навчитися.

Готуй страви, які нагадують про будинок

Приготуй страву, яка допоможе відчути домашню атмосферу, незалежно від того, де ти зараз перебуваєш. Це може бути їжа, приготована за рецептом батьків або частування, яке ти подавала гостям на вечерю. Улюблена домашня страва допоможе згадати приємні моменти з дому та насолодитися ними.

А ще можеш постаратися знайти кафе чи ресторани, які є у твоєму місті, а також на новому місці. Це допоможе впоратися, якщо туга виникає під час відвідування громадських місць. Навіть аналогічні страви, які подаються у різних закладах та нагадують про дім, допоможуть зменшити тугу та відчути затишок.

Тримай поряд предмети, що нагадують про дім

Нагадування про дім, наприклад, фотографія в рамці або м’яка іграшка допоможуть впоратися з тугою. Ці предмети забезпечують комфорт та приємні відчуття.

У психотерапії вони називаються «перехідними об’єктами» — тобто сполучною ланкою між залишеним будинком та новим місцем перебування. Особливо важливо мати їх під рукою в моменти, коли туга загострюється, тому краще, щоб предметів було кілька і їх можна було залишити як на новому місці перебування, так і постійно носити з собою.

Знайди способи залишатися на зв’язку з близькими

Відеодзвінки, листування, листівки — завжди можна знайти спосіб залишатися на зв’язку з близькими. Постарайся спілкуватися з ними регулярно. Але, за словами американського доктора Лізи Хагедорн, переборщувати із частотою дзвінків та листування теж не варто. Вона пояснює:

Корисно залишатися на зв’язку з сім’єю та друзями, але потрібно обмежити кількість дзвінків, дозволяючи собі спілкуватися з іншими людьми на новому місці перебування.

Шукай групи за інтересами

Спільноти в університеті, різноманітні куби за інтересами, тематичні збори у вихідні — всі ці заходи допоможуть відволіктися від туги та отримати приємні враження. До того ж, це сприяє появі нових знайомств, що дуже важливо. Адже почуття туги по дому нерідко виникає через відчуття самотності, оскільки друзі та приятелі знаходяться далеко.

Будь зайнята

Чим більше занять знаходиться на новому місці, тим рідше з’являється туга за домом. А от якщо нічим не займатися і постійно нудьгувати, в ній можна просто розчинитись. Тому намагайся знаходити для себе заняття та планувати їх заздалегідь. Також варто складати список справ, щоб нічого не забути та розподіляти плани днями рівномірно.

Зроби простір навколо себе затишним та домашнім

Важливо подумати, щоб атмосфера нового місця перебування приносила тобі комфорт і відчуття затишку. Без цих почуттів не вдасться позбутися туги за домом. Тому подумай, що можна зробити, щоб простір заграв «домашніми фарбами».

Наприклад, якщо у твоїй колишній кімнаті висіла гірлянда, варто придбати її для нового житла. Додати потрібної атмосфери може будь-що від кактуса на вікні до килимка в передпокої – вибери те, що асоціюється з будинком і додай в інтер’єр.

Поділися емоціями

Спілкування допомагає впоратися із негативними почуттями. Але тут відіграє важливу роль вибір співрозмовника. Бажано, щоб він теж був далеко від дому — така людина зможе тобі щиро співпереживати та знайти правильні слова, щоб підбадьорити.

А ось друзі, які залшились вдома, нерідко пропонують людям, які поїхали надовго, постаратися повернутись швидше або змінити свої плани. Незважаючи на те, що їхні наміри добрі та зрозумілі, це може лише посилити тугу та смуток.

На якийсь час відмовся від соціальних мереж

Людина, яка сумує за домом, може не помічати, як багато часу проводить у соціальних мережах. Він дивиться фотографії зі сторінок друзів, читає новини про те, що сталося у його місті, перегортає власні записи з ностальгією. Але, на жаль, нерідко це лише посилює почуття туги.

Тому варто на якийсь час відмовитися від соціальних мереж або приділяти їм обмежений час. Наприклад, дві години на день для того, щоб переглянути новини, поговорити з подругою або зв’язатися з рідними. Решту часу варто присвятити іншому проведенню часу: прогулянкам по місту, спілкуванню з новими людьми, хобі або фізичним вправам.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Типова причина, чому кріп рано починає цвісти

Висіваючи кріп, городники мріють про те, що довгий час...

Печінка в банці, від якої всі у захваті: хитрощі приготування

Дехто з людей не любить страви з печінки. Але...

Перше потужне підживлення огірків, щоб врожай відрами збирати

Для огірків дуже важливо на початковому етапі росту дати...

Як приготувати італійський десерт «Крем-кава» з 4 інгредієнтів: мус без випікання, яєць та борошна

Десерт, який дуже просто готувати. Потрібен тільки міксер для...

Cтало відомо про найпростіший рецепт горіхово-бананової граноли

Досить смажити яєчню чи омлет. Можна приготувати значно апетитніший...

Чашка м’ятного чаю на ніч допоможе при безсонні: про користь м’яти

М'ята має безліч корисних властивостей, тому треба, щоб завжди...

Американського актора Бена Аффлека прискіпливо розглядають в мережі: ботокс, омолодження чи пластична операція

Прихильники американського актора були шоковані зміненим виглядом Бена Аффлека....