Синдром втомлених ніг: чому він виникає і як з ним упоратися

0
Синдром втомлених ніг: чому він виникає і як з ним упоратися
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Якщо протягом дня ти носила незручне взуття або багато ходила, не дивно, що надвечір ноги набрякають, гудуть чи ниють. Але чому ці дискомфортні відчуття не залишають тебе цілодобово

Усім нам знайоме почуття полегшення, коли ввечері скидаєш туфлі на підборах і босоніж прямуєш у ванну. Але якщо неприємні відчуття залишаються навіть після декількох годин відпочинку, варто серйозно замислитися: чи не схильна ти до синдрому втомлених ніг, який часто свідчить про наявність хронічної венозної недостатності (ХВН)?

«Дискомфорт у ногах може проявлятися по-різному: невеликі набряки в області кісточок, біль у литкових м’язах, судоми. Такі симптоми турбують пацієнтів настільки часто, що вчені почали говорити про епідемію цього синдрому» – пояснює судинний хірург та флеболог Євген Летуновський.

У всьому світі від цієї проблеми страждають 25-33% людей, і жінок серед них – більше половини. Поява ХВН може бути спровокована зміною рівня гормонів (через менструальний цикл або прийом протизаплідних засобів). Вагітність і пологи теж не найкраще позначаються на самопочутті, призводять до застою крові у венах. А звичка носити незручне взуття чи туфлі на високих підборах ще більше посилює ситуацію.

«Тяжкість у ногах – не єдиний симптом венозної патології, – додає Євген Летуновський. – Зверніть увагу на набряклість, почуття дискомфорту і пекучого болю і особливо – нічні судоми».

На думку хірурга Олександра Александрова, ХВН на 90% – проблема, пов’язана зі спадковістю. При цьому в переважній більшості випадків варикозне розширення вен передається жіночою лінією.

Є й інші причини появи ХВН, які не пов’язані з проблемами найближчих родичів. Не відмовляєш собі в булочках, тістечках та інших солодощах? Звикла пізно вечеряти? В цьому випадку ти сама провокуєш виникнення цього захворювання – при такому режимі харчування неодмінно збільшується вага, а разом із ним і навантаження на ноги.

Ще однією причиною виникнення цієї недуги може виявитися малорухливий спосіб життя. Адже коли тіло не отримує необхідного обсягу фізичних навантажень, відбувається окостеніння нижньої частини хребта, м’язи живота поступово слабшають. Це, у свою чергу, призводить до порушення кровообігу, сприяє запаленню стінок вен та виникненню варикозного розширення. Ті, хто цілий день не встають з-за столу, напружують ті самі групи м’язів. Звичайно, вони втомлюються, і виникають болючі відчуття. До речі, симптоми ХВН, що з’явилися, – переконливий привід пеестати палити. У затятих курців погіршується кровообіг і звужується просвіт судин, що призводить до судинних захворювань.

Рекомендації:

• обтирай ноги водою з додаванням невеликої кількості натурального яблучного оцту, роби холодні компреси з відвару аптечної ромашки та календули. Це допоможе зняти біль та втому
• більше плавай – цей вид навантажень не травмує вени та покращує циркуляцію крові
• добре знімає набряклість і біль масаж із застосуванням суміші з масел сандалового дерева та кипарису, а також масел солодкого мигдалю та перцевої м’яти
• не лінуйся робити гімнастику. Вона дуже проста. Потрібно лягти, упертися ногами у стіну та розслабити їх. Потім спробуй відірвати стегна від підлоги, притримуючи поперек, а потім «встань» на плечі
• спеціально для розслаблення м’язів ніг та відновлення кровообігу виконай вправу: встань на сходинку або поріжок, перенеси вагу тіла на верхню частину ступні. Потім сильно похитнсь назад, при цьому намагаючись утримати рівновагу за рахунок ніг. Повільно, рахуючи до десяти, повернися у вихідне становище. Трохи відпочинь. Повторіть вправу ще 2 рази.

Душа та тіло

Ще кілька десятиліть тому лікарі з’ясували, що хронічний біль у ногах багато в чому спричинений психологічними причинами.

«Якщо хтось шукає здоров’я, спершу запитай його, чи готовий він розлучитися з усіма причинами своєї хвороби, – тільки тоді ти зможеш допомогти йому», – цитує Сократа психолог Ольга Смирнова.

До постійного ниючого болю і відчуття тяжкості в ногах можуть призвести тривала депресія, хронічне роздратування, постійне занепокоєння або страх, невміння розслаблятися.

«Ми часто витісняємо зі свідомості негативні переживання, замість того щоб визнати факт їхнього існування та працювати над ними, – пояснює Ольга Смирнова.

– Тоді невирішені проблеми “осідають” на тілі. Будь-яка емоція може супроводжуватися змінами на різних рівнях: соціальному (наприклад, зниження продуктивності праці), психологічному (погіршення пам’яті, уваги), фізіологічному (погане самопочуття). Коли ми довго позбавляємо себе радості та знижуємо рухово-експресивну активність, якість нашого життя погіршується».

Психологічний стан та фізичне самопочуття взаємовпливають: біль веде до поганого настрою та пригніченості, які, у свою чергу, завадять організму правильно функціонувати.

Запобігти небезпеці

На щастя, важкості у ногах можна уникнути.

«Займайся активними видами спорту, – радить Євген Летуновський. – Носи вільне взуття з гнучкою підошвою і без підборів. Навіть якщо в тебе в основному сидяча робота, постарайся частіше змінювати положення тіла. Забудь про ліфти і користуйся сходами».

Зменшити дискомфорт допомагає і самомасаж. Щовечора перед сном масаж щиколотки, гомілки, стегна. Виконуй рухи у напрямку знизу вгору. Намагайся не зловживати гарячими ваннами, відвідуванням сауни та перебуванням на сонці. Будь-яка дія тепла призводить до розширення вен і посилює ситуацію.

Зверніть увагу на режим харчування. Існує міф: дієта допомагає впоратися із варикозним розширенням. Однак це не так – жири та холестерин утворюють бляшки тільки в артеріальних судинах та практично ніяк не впливають на стан вен. Тому привчи себе приймати їжу часто, але невеликими порціями. Це покращить обмін речовин та нормалізує кровообіг.

Крім того, намагайся уникати пози «нога на ногу»; кожні 30-40 хвилин вставай і крокуй дома. «Також корисно носити компресійний трикотаж (колготи чи панчохи), який зменшує ймовірність того, що захворювання прогресуватиме», – додає Олександр Олександров.

Вночі намагайся засипати зі злегка піднятими ногами – на 5-10 см вище за тулуб. Для цього підклади під ноги валик або згорнуту ковдру – ранком ти й не згадаєш про біль, який так дратував учорашнім вечором!

Проте пам’ятай: будь-яке грамотне лікування хронічної венозної недостатності має розпочатися з діагностики флеболога. Євген Летуновський радить звернутися до лікаря, який зможе провести особливе ультразвукове дослідження – дуплексне кольорове сканування. Тільки після цього лікар зможе порадити ефективні процедури.

попередня статтяЯк приховати недоліки фігури: корисні поради
наступна статтяЛікар розповів, чим небезпечна звичка хрустіти пальцями
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я