Як заздалегідь підготувати посадкову картоплю до посадки весною

0
Чи варто зберігати картоплю, яка хвора на фітофтороз
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Безперечно, всім хочеться отримати відмінний урожай картоплі. Тому слід подбати про підготовку якісного посадкового матеріалу.

Подробиці

Якщо ви виконаєте правила, то уникнете можливих помилок і будете мати наступного року гарний врожай.

Що ж варто зробити?

Вибір кущів

Ще під час цвітіння слід оглянути свою ділянку та зрозуміти, які кущі найпишніші та найздоровіші. Покладатися на власну пам’ять не слід, тому такі кущі слід позначити.

Вважається, що якщо брати посадковий із здорових кущів, то надалі можна буде отримати відповідний урожай.

Своєчасне видалення бадилля

Про цей прийом знають досвідчені дачники, хоча практично його рідко хто застосовує. Є проста хитрість: за 2 тижні до збирання врожаю потрібно прибрати бадилля. Завдяки цьому шкірка картоплі в ґрунті загрубіє.

Такий прийом можна робити навіть для тих кущів, які не призначалися для посадки. Бо щільна шкірка збільшує термін зберігання та створює додатковий захист для картоплі.

Акуратний збір урожаю

Копаючи картоплю, більшість дачників поспішають і застосовують різні хитрощі, які спрощують цей процес. Якщо використовується багнетна лопата, є висока ймовірність, що невелика частина брожаю буде втрачена.

Щоб цього уникнути, для викопування картоплі краще використовувати вила. Звичайно, якщо ґрунт сухий, працювати з ними складніше.

Відбірка посадкового матеріалу

Для майбутньої посадки не варто вибирати велику картоплю. Переконання в тому, що з великих плодів з’явиться добрий урожай помилкове. Насамперед варто оглянути бульби та переконатися, що вони не пошкоджені шкідниками чи різними захворюваннями.

У одному викопаному кущі може бути близько 8 картоплин. Для посадки відкладають до трьох. Розмір посадкового матеріалу має бути як куряче яйце. Неприпустимо для посадки відкладати велику або надто дрібну картоплю.

Зазеленити посадковий матеріал

Головна помилка дачників стосується того, що вони одразу відбирають посадковий матеріал та відправляють його на тривале зберігання. Необхідно розсипати відібрану на посадку картоплю у світлому та провітрюваному приміщенні, уникаючи прямих сонячних променів.

Картопля повинна лежати протягом 7-10 днів, зрідка її варто перевертати. За цей час утворюється необхідна кількість соланіну. А ця речовина захищає картоплю від різних хвороб та шкідників. Також соланін затягує невеликі рани, які можуть спровокувати гниття.

Обробка хімічними препаратами

Щоб посилити імунітет, виконують обробку різними фунгіцидами.

Можна застосовувати промислові засоби, одним із найпопулярніших є «Максим». Також можна зробити слабкий розчин мідного купоросу, на 10 літрів води додати 2 г. Після обробки картоплю слід обов’язково просушити.

Правильні умови зберігання у льоху

Є кілька умов зберігання картоплі у льоху:

  1. Комфортна температура має становити +3 градуси.
  2. Необхідна вентиляція.
  3. Вологість не вище 75%.
  4. Посадковий матеріал повинен зберігатись невеликим насипом.
  5. Раз на місяць слід проводити ревізію, позбавляючись картоплі, яка почала гнити або її зовнішній вигляд просто бентежить.
  6. Якщо з’явилися передчасні паростки, вони акуратно зрізаються. Обламувати паростки неприпустимо.

Дотримуватись перерахованих рекомендацій нескладно, а вони є ключовими для забезпечення гарного врожаю картоплі.

попередня статтяЯк швидко приготувати брауні з доступних продуктів
наступна статтяЯк за півгодини смачно приготувати кабачки з помідорами, сиром та часником
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я