Як правильно зварити розсипчасту гречку на воді

0
гречка
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Цю кашу обожнює майже кожен, і не дивно – вона тішить своїм смаком і до того ж містить у своєму складі безліч поживних речовин.

Але у багатьох вона виходить занадто сухою або, навпаки, занадто в’язкою. Як знайти золоту середину та не помилитися з пропорціями?

Подробиці

Як зварити смачну розсипчасту гречку: корисні поради

Найсмачніша каша, звичайно ж, розсипчаста. Вона тане в роті і вражає своїм смаком та приємною консистенцією. Але що робити, якщо вона виходить у вас дуже м’якою або ви пересушуєте її? А на перший погляд приготувати гречку не так складно, в чому тоді проблема? Сьогодні ми розповімо, як приготувати ідеальну кашу, від якої будуть у захваті всі ваші домашні.

Насамперед, вам потрібно підібрати якісну гречану крупу, оскільки саме від неї залежить кінцевий результат. Зверніть увагу на її зовнішній вигляд – у ній не повинно бути сміття та чорних крупинок. Що стосується кольору, на полицях магазинів можна побачити гречку темнішого і світлішого відтінку.

Яку краще обрати? Радимо зупинити вибір на світлій, тому що темна має більш прогірклий, грубий смак.

Як підготувати гречку до приготування

Більшість господинь просто промивають її перед варінням під водою кілька разів. Рекомендуємо попередньо замочувати її у воді, так зерна стануть м’якшими і швидше приготуються.

До того ж, у крупі є фітинова кислота, яка може блокувати надходження деяких корисних речовин. А завдяки замочуванню фітинова кислота виходить із гречки, в результаті підвищується її поживна цінність.

Як замочити крупу

Залийте 1 частину гречки 3 частинами води на 5-6 годин. Перед приготуванням помістіть її в друшляк і злийте всю воду, дайте їй просушитися 1 годину. Якщо у вас немає часу на те, щоб попередньо замочувати гречку або просто забули це зробити, пропустіть цей крок.

Смаження в сковороді

Щоб гречка вийшла розсипчастою і набула особливого аромату, злегка обсмажте її. Процес смаження сприяє виділенню гречаного масла, і каша стає ще смачнішою. Щоб підсмажити гречку, просто висипте її на розпечену сковороду без олії. Смажте зерна 3 – 4 хвилини на невеликому вогні, постійно помішуючи, потім зніміть і поставте крупу варитися.

Як правильно варити розсипчасту гречку

Як і будь-яка крупа, гречана готується за тими ж пропорціями. На одну частину крупи потрібно взяти дві частини води. Вилийте воду в каструлю, посоліть її та поставте на вогонь. Дочекайтеся закипання, після чого всипте в неї гречку та накрийте кришкою. Варити кашу потрібно на мінімальному вогні.

Залиште готувати кашу на невеликому вогні 15 хвилин, не відкривайте кришку. Все, ваша каша готова! А якщо ви замочували її перед приготуванням, то це займе ще менше часу – вам вистачить і 8 хвилин на приготування. Зніміть з вогню та додайте за бажанням спеції. Для максимально приємного смаку рекомендуємо додати до страви шматочок вершкового масла та подрібнену свіжу зелень.

Корисні поради щодо приготування розсипчастої гречки:

  • Щоб крупа зберегла свої властивості та смак, а також щоб у ній не завелися комахи, радимо зберігати її у закритій ємності у холодильнику чи морозилці (до 6 місяців).
  • Ніколи не знімайте кришку раніше вказаного часу.
  • Після того, як гречка повністю зварилася, укутайте каструлю рушником і знову накрийте кришкою. Залиште настоюватись 10-15 хвилин.

Як бачите, приготувати ароматну та розсипчасту гречану кашу не так складно.  Завдяки цим порадам ви зможете приготувати смачну та корисну страву для себе та своїх домочадців.

Смачного!

попередня статтяЗбирайте шкірки від мандарин та апельсин для нового городнього сезону
наступна статтяЯк приготувати наваристий борщ із дієтичного бульйону
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я