Ікра та її користь для організму

0
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Новий рік зовсім близько, а значить, скоро столи почнуть ломитися від найрізноманітніших страв. Це зимове свято неможливо уявити без двох продуктів – мандаринів та ікри. Остання не лише смачна, а й, якщо вірити науковим дослідженням, неймовірно корисна. Редакція видання Baazar розповіла про вітамінний склад червоної, чорної та щучої ікри, а також про те, яка з них принесе найбільшу користь організму.

Подробиці

Загалом вся ікра схожа за складом та містить велику кількість корисних речовин. Приблизно 30% від маси будь-якої риб’ячої ікри – легкозасвоюваний високоякісний білок, який містить усі незамінні амінокислоти. Ікра багата вітамінами А, D, Е та кількома вітамінами групи В. Такий вітамінний склад забезпечує правильну роботу всіх систем організму від серцево-судинної та нервової до опорно-рухової та травної. Антиоксиданти в ікрі захищають клітини від пошкодження вільними радикалами, зменшують запалення та уповільнюють процеси старіння.

В ікрі у великій кількості містяться фосфор, калій, магній, кальцій, селен, а також цинк, залізо та йод. Вони необхідні для нормалізації процесів кровотворення, обміну речовин та правильної роботи мозку. Мінерали покращують пам’ять та концентрацію і підвищують працездатність. Омега-3 жирні кислоти теж містяться у всіх видах ікри, хоча в червоній їх все ж таки трохи більше. Вони допомагають контролювати рівень холестерину в крові, знижуючи кількість «поганого», та стимулюючи вироблення «хорошого», та зменшують ризик інфарктів. Чорна і червона ікра дуже схожі за складом, а їхня різниця в ціні пов’язана зі специфікою їхнього виробництва. Значно бюджетніша щуча ікра поступається червоній і чорній і за складом. Вона містить набагато менше корисних речовин і втричі менше калорій.

Незважаючи на подібність складів, рекордсменом за корисними властивостями вважається червона ікра – особливо лососева. Її ікринки, як правило, невеликого діаметру, мають темно-червоний колір та гіркуватий присмак. Вибираючи червону (та й будь-яку іншу) ікру у магазині, уважно читайте склад.

У готовому продукті часто міститься дуже багато солі, також туди додають цукор, консерванти і навіть барвники. Ці інгредієнти можуть підвищувати калорійність ікри (вона і так досить висока: близько 250 ккал на 100 г) і завдавати шкоди здоров’ю організму.

попередня статтяРегіна Тодоренко у чорно-зеленому бікіні на пляжі
наступна статтяДжеффа Безоса та Лорен Санчес зняли на курорті
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я