6 напоїв, які стимулюють роботу мозку

0
6 напоїв, які стимулюють роботу мозку
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров’я. Але пам’ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Багато людей шукають прості способи підвищити концентрацію уваги, пам’ять та продуктивність. Ось чому популярність ноотропів, чи «розумних» препаратів, швидко зростає. Ноотропи – це клас природних чи синтетичних сполук, які можуть покращити роботу вашого мозку. І хоча у продажу є сотні ноотропних добавок, деякі напої містять подібні натуральні сполуки. Більше того, деякі напої містять такі інгредієнти, як антиоксиданти чи пробіотики, які можуть підтримувати роботу вашого мозку. Ми зібрали 6 найкращих варіантів, які допоможуть вам покращити роботу мозку без медичних препаратів.

Кава

Кава, мабуть, є найпопулярнішим ноотропним напоєм. Більшість його переваг для мозку забезпечується кофеїном, хоча він містить інші сполуки, такі як хлорогенова кислота, які також можуть вплинути на ваш мозок. В одному дослідженні зазначалося, що кофеїн може покращити концентрацію уваги, час реакції та пам’ять. Кава може врятувати вас від хвороби Альцгеймера. Майте на увазі, що кофеїн, як відомо, безпечний при дозах до 400 мг на день (не більше 4 чашок, але    все індивідуально).

Зелений чай

Вміст кофеїну в зеленому чаї набагато нижчий, ніж у каві. Тим не менш, він також може похвалитися двома ноотропними сполуками – l-теаніном та галата епігаллокатехіну. Дослідження показують, що l-теанін може сприяти розслабленню, а також у поєднанні з кофеїном може покращити увагу. Крім того, він також може благотворно впливати на ваш мозок або навіть боротися з нейродегенеративними захворюваннями.

Комбуча

Комбуча (він же чайний гриб) – це ферментований напій, який зазвичай готують із зеленого чи чорного чаю, а також фруктів чи рослин. Його головна перевага полягає в тому, що з нього в кишечник потрапляють корисні бактерії, які називають пробіотиками. Теоретично покращення здоров’я кишечника може покращити роботу мозку через вісь кишечник-мозок – двосторонню лінію зв’язку між кишечником та мозком. Проте деякі дослідження підтверджують, що вживання чайного гриба пов’язане з покращенням функцій мозку.

Ви можете приготувати чайний гриб самостійно або купити його у супермаркеті.

Апельсиновий сік

Апельсиновий сік багатий на вітамін C: 1 склянка забезпечить вам близько 93% денної норми цієї корисної речовини. Цікаво, що цей вітамін може мати корисні для мозку властивості. Дослідження показали, що люди з вищим рівнем вітаміну C у крові або вищим рівнем споживання вітаміну C мали кращі показники уваги, пам’яті та мови, ніж люди з нижчим рівнем споживання у крові чи споживанні.

Однак недоліки солодкого апельсинового соку можуть переважити його переваги. У соку набагато більше калорій, ніж у самому фрукті, а високе споживання доданого цукру пов’язане з такими станами, як ожиріння, діабет 2 типу та серцеві захворювання.

Найкращий спосіб отримати цей вітамін – просто з’їсти апельсин. Цілий фрукт містить менше калорій і цукру, а також більше клітковини, ніж апельсиновий сік, забезпечуючи вам 77% денної норми вітаміну С.

Сік чорниці

Чорниця багата на рослинні поліфеноли, які можуть поліпшити роботу мозку. За це багато в чому відповідальні антоціани – антиоксиданти, які надають цим ягодам гарний синьо-пурпуровий відтінок. Так само і чорничний сік містить ці сполуки. Щоправда, просто з’їсти жменю цих ягід буде все ж таки корисніше.

Кефір

Як і чайний гриб, кефір — ферментований напій, що містить пробіотики. Однак його роблять із кислого молока, а не чаю. Він може допомогти роботі мозку, сприяючи зростанню корисних бактерій у кишечнику. Ви можете приготувати кефір самостійно, але набагато простіше придбати вже готовий у будь-якому супермаркеті. Як варіант, виберіть несолодкий питний йогурт, який також може містити пробіотики.

попередня статтяПишні оладки на сніданок — ранок буде вдалим
наступна стаття5 важливих правил догляду за шкірою в опалювальний сезон
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я