Корисні трав’яні чаї від депресії

0
Корисні трав'яні чаї від депресії
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Не дивно, що з настанням сірих та холодних днів дають про себе гострий дефіцит вітамінів і нестача сонячного світла – мелатонін, “гормон щастя”, виробляється тільки на сонці. Питимемо чай і підвищуватимемо настрій!

Чай із шипшиною

Почнемо з усім відомої шипшини. Заварюємо ягоди  в термосі, заливаючи півсклянки сушених ягід літром окропу. Залишаємо на ніч настоятися, вранці проціджуємо та п’ємо скільки хочеться.

Чай з ягідних сумішей: смородина, шипшина та ін.

Є й інший варіант – ягідні суміші. Шипшину, чорну смородину, родзинки та чай каркаде змішуємо в рівних частках і заварюємо. Можна купити і готовий вітамінний напій (кропива + шипшина + горобина).

Салати зі свіжої зелені

Попили – можна і поїсти. Салати зі свіжої зелені гарні для осіннього та весняного меню, особливо якщо в них ввести грейпфрут. Свіжий сік одного грейпфрута, випитий з ранку, подарує гарний настрій на весь день.

Ось рецепт: за 2 години до сну з’їсти 100 г пісної яловичини або курячої грудки, запити склянкою відвару шипшини або соком половини лимона. Незамінна амінокислота (триптофан), що міститься в м’ясі, в такому поєднанні перетворюється на “гормон щастя”. Але, увага, цей прийом дійсний тільки в вечірній час – вранці та вдень фізіологічні процеси йдуть інакше, і амінокислота просто згорить у “енергетичній пічці”.

Хороші і корисні салати, джерела мікроелементів і вітамінів групи В, яких взимку бракує. Жменю геркулеса залийте на ніч кефіром або йогуртом. Вранці додайте натерті або нарізані свіжі фрукти (будь-які) та цілісні розморожені ягоди, товчені горіхи, мед.

Настої трав-антидепресантів

Якщо ці рецепти не допомогли, доведеться вживати рішучих заходів: пити настої трав-антидепресантів. Чемпіон серед духопідйомних трав – звіробій. Чай з нього (1 ст. л. на склянку окропу, настояти в теплому місці 20 хвилин, процідити, долити до початкового обсягу) п’ють по півсклянки 3 рази на день до їжі, додаючи для смаку невелику кількість меду. Врахуйте, що у дозі до 2 ст. л. мед має заспокійливу дію, у більшій кількості – збуджуючу. Тим, хто страждає на захворювання печінки, пити настій звіробою потрібно з обережністю.

Дуже ефективний чай, що бадьорить, з таволги в’язлистої. З неї заготовляють квіти, що мають приємний запах. Заварюють і п’ють так само, як і звіробій. Але треба пам’ятати, що настій таволги – дуже сильний сечогінний засіб.

Готові аптечні фітодепресанти – це екстракти та краплі елеутерококу, лимонника, аралії, левзеї та золотого кореня (родіоли рожевої). Їх приймають вранці та вдень по 15–20 крапель. Але не на ніч, інакше порушиться сон і до депресії додасться втома.

попередня статтяКорисний десерт із сухого молока та горіхів: для святкового столу
наступна статтяНа столі довго не затримається – найсмачніший салат з свіжої капусти
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я