Що не варто робити після їжі: якщо ви хочете зберегти здоров’я організму та травлення

0
Що не варто робити після їжі: якщо ви хочете зберегти здоров'я організму та травлення
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ми всі хочемо жити довго, щасливо, а найголовніше залишатися здоровими і з чудовим травленням. Але, через те, що ми чогось не знаємо або перебуваємо у постійному браку часу, перекушуємо на бігу, або піддаємося не завжди правильним бажанням організму – ситуація швидко змінюється і ви відчуваєте, що здоров’я підсіло. Ви стали вже не таким активним, втрачаєте концентрацію та відчуваєте, що з травленням щось не те. Що не варто робити після їжі? І як у такий спосіб зберегти роботу організму та травлення? Давайте розбиратись.

Варто сказати, що багато звичок та бажань, які у нас виникають після їжі не зовсім корисні для організму, але за рахунок певного механізму травлення вони виникають і посилено на нас впливають.

Отже, після їжі не варто йти спати і приймати горизонтальне положення, тобто лежати на ліжку. Однак існує таке східне прислів’я: “пройди сотню кроків після їжі і доживеш до ста років”. І вона повністю виправдовує те, що їсти, а потім полежати – не правильно.

Який механізм та чому це може шкодити? Справа в тому, що ми поїли і лягли, шлунок наповнений і для того щоб перетравити все спожите до рганів травлення приливає кров, тому ви стаєте млявим, втомленим, відчуваєте сонливість. І ви прислухаєтеся до власного бажання полежати: приймаєте горизонталь, сфінктер, що закриває просвіт між шлунком і стравоходом слабшає або відкривається. Їжа зі шлунка починає потрапляти у стравохід, тому ви відчуваєте печію, неприємне відчуття в ділянці за грудиною, а також відчуття кислоти у роті тощо. Згодом може виникнути запалення слизової стравоходу, тобто езофагіт. Тому після їжі варто 1,5-2 години посидіти або просто погуляти.

  • Після їжі не варто пити чай, каву, багато води. Пити рідину багато хто рекомендує до їжі, щоб не тільки знижувати вагу, але й не розбавляти шлункові ферменти рідиною. Вчені Вірджинського інституту показали, що ті, хто вживали воду до їжі відзначили поліпшення роботи травлення, а також зниження ваги.
  • Після трапези не варто заїдати їжу фруктами, тому що фрукти та ягоди мають особливість “погано поєднуватися” з іншими продуктами, що може викликати здуття, тяжкість та неприємні відчуття. Фрукти та ягоди краще їсти через 1,5-2 години після їжі.
  • Після їжі не варто займатись фізичним навантаженням. Походити, погуляти можна, але після щільної трапези не варто займатися активним фізвправами, тому що організм дає приплив крові до системи травлення і йому потрібно саме кровотік до нього, а не до м’язів тіла.
  • З вищеописаної причини, що кровообіг приливає до шлунково-кишкового тракту, не варто і приймати гарячу ванну, душ, баню, щоб не порушувати процес травлення.
  • Відкладіть всі важливі справи на 1-1,5 години, оскільки ефективність роботи мозку за рахунок припливу крові до шлунка та кишечника знижується, чому концентрація та активність когнітивних процесів знижується.
  • Після їжі не варто пити холодну, крижану воду. Холодна вода сприяє спазму судин, а значить, що приплив крові до шлунка зменшиться, що погіршить роботу травного тракту та травлення погіршиться.

Пам’ятайте, що від роботи травлення залежить багато факторів, здоров’я і навіть імунітет. Тому за ним варто стежити досить ретельно.

Залишайтеся красивими та здоровими. Пам’ятайте, що за наявності проблем варто звернутися до фахівців. Стаття несе ознайомлювальний характер.

попередня статтяПростий рецепт вівсяного печива з шоколадною крихтою до кави
наступна статтяДеруни на новий лад: смачний та недорогий рецепт із простих продуктів
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я