Чому хурму потрібно вживати в обмеженій кількості

0
Чому хурму потрібно вживати в обмеженій кількості
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Один із найпопулярніших пошукових запитів в інтернеті –  користь хурми. І не дивно, адже це один із найсезонніших фруктів.

Хурма – це рід субтропічних та тропічних листопадних або вічнозелених дерев та чагарників сімейства ебенових, що доживають до 500 років. Їхні плоди цілком їстівні.

Вікіпедія свідчить, що латинська назва роду, Diospyros, має грецьке походження і перекладається як «їжа богів» та «божественний вогонь». Тобто самі грецькі боги їли хурму та чудово жили на своєму Олімпі. Що ж у ньому тоді такого страшного?

У нашу мову це слово потрапило з фарсі, де khormâ означає “фінік”, а âlu – “слива”. Теж виходить цілком їстівно та безпечно: фінікова слива.

Думка фахівців

У хурмі міститься багато танінів (сполуки рослинного походження), звідси та її в’яжучі властивості. Вони мають й інший ефект – закріплюючий. Тому, якщо ви не страждаєте на діарею, багато її вживати і правда не варто, інакше будуть проблеми зворотного порядку.

Тобто в тих випадках, коли при розладі шлунка п’ємо міцний чорний чай, щоб організм трохи заспокоївся, можна їсти багато хурми. Більше небезпеки в ній немає.

Те саме можна сказати і про багато інших фруктів: ті ж лимони самі по собі в розумних дозах безпечні (якщо у вас немає протипоказань або алергії), а у великих кількостях – дуже шкідливі і небезпечні для здоров’я. Але чомусь про лимони це й так усі знають, а щодо хурми ставлять аналогічне питання.

Також люди цікавляться, чому не можна їсти хурму разом із молоком. Справа в тому, що дубильні кислоти, які в ній містяться, з’єднуючись з білками, утворюють суцільний ком. Важливо пам’ятати, що багато продуктів, безпечні самі по собі, а у поєднанні один з одним дають не дуже гарний вплив на організм. Те саме можна сказати і про поєднання дині з медом.

Виходить, їсти хурму можна, але дозовано, 1 плоду на добу буе достатньо.

Також іспанські колеги довели, що хурма багата на пектин, йод, різні необхідні нам вітаміни і мікроелементи, вона ще здатна спалювати жир, тому їжте її на здоров’я. За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, ми маємо з’їдати 300 грам фруктів та 5 видів овочів на добу.

Хурму можна вживати зі шкіркою (вона повністю засвоюється організмом), якщо вона не ушкоджена. На жаль, нам її везуть з Іспанії, Абхазії незрілу. Вона встигає вже у процесі переміщення. І через це вміст у ній корисних речовин менший, ніж у дозрілої, але це не критично. Все одно волокна навіть такої хурми знижують ризики інфарктів, інсультів, онкології.

А ось незрілу хурму їсти не варто, нічого хорошого в ній немає. У хурмі міститься багато сахарози та глюкози, тому її, як і інші фрукти, не рекомендується їсти на ніч чи пізно ввечері: протягом дня ми встигаємо витратити ці вуглеводи, а з’їдені на ніч вони переходять у жир.

Як допомогти хурмі дозріти

Покладіть хурму в морозилку. Через 10-15 годин плоди можна вийняти, розморозити та насолоджуватися солодким смаком. Їсти таку хурму доведеться ложкою після розморожування вона стане дуже м’якою.

Більш щадний спосіб: покладіть незрілі плоди в теплу воду (30-40 ° C) на 10-12 годин.

Складіть хурму в пакет разом із яблуками чи помідорами. Останні виділяють етилен, який допоможе хурмі швидше дозріти. За кілька днів хурму вже можна їсти.

Наколіть тугі плоди голкою, змоченою в спирті, або залийте алкоголем хурму.

В’яжучу хурму можна зав’ялити або висушити. Вона стане цілком їстівною.

попередня статтяКритична помилка у приготуванні дріжджового тіста
наступна статтяЯк зробити голубці в 2 рази смачнішими
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я