Лікарі проти відмови від вуглеводів

0
Лікарі проти відмови від вуглеводів
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Багато хто боїться вуглеводів як вогню, даремно вважаючи, що їх вживання вірний шлях до зайвої ваги. Якщо вживати вуглеводи, набрати зайві кілограми, звичайно, легше, ніж якщо харчуватися білками, але не варто забувати, що вуглеводи – незамінні для здоров’я нашого організму елементи. Ми вже розповідали про низьковуглеводну дієту як про спосіб швидко скинути пару-трійку зайвих кілограмів. Це абсолютно нешкідливо, якщо дієта продовжується не більше тижня. Для тих, хто відмовляється від вуглеводів на більш тривалий термін, це може вилитися в серйозні проблеми зі здоров’ям.

Насамперед важливо пам’ятати, що вуглеводи бувають швидкі та повільні. Перші нічого, крім різкого стрибка цукру в крові, вам не дадуть. До швидких вуглеводів відносяться білий цукор, шоколад, цукерки та, між іншим, фрукти. Ось від цих продуктів (за винятком останніх — там, крім цукру, міститься багато корисних речовин) цілком можна відмовитися. Повільні (або складні) вуглеводи перетравлюються довго, на цукор у крові сильно не впливають, а енергією заряджають на півдня.

Найкраще джерело повільних вуглеводів – цільнозернові продукти. Крім складних вуглеводів, цільне зерно містить широкий спектр різних поживних речовин, необхідних нашому організму.

Чим небезпечна повна відмова від вуглеводів?

Насправді дуже багатьма факторами. Вуглеводи необхідні практично для кожного процесу, що протікає в нашому організмі. У разі їх постійної нестачі насамперед постраждає мозок. Мозкова діяльність без глюкози неможлива. А звідки організм бере глюкозу? Тільки із вуглеводів. Тривала відмова від них спричинить проблеми з концентрацією, зниження працездатності і, найнебезпечніше, подальшу когнітивну дисфункцію (порушення мислення). Крім мозку, вуглеводів потребують практично всі наші органи, тому не варто нехтувати ними зі страху набрати пару зайвих кілограмів.

Нижче наводимо 3 поради, слідуючи яким ви отримаєте всі необхідні організму речовини без набору зайвої ваги.

1. Вибирайте продукти, в яких, крім вуглеводів, міститься багато клітковини. До таких відносяться овес і кіноа, а також деякі фрукти та ягоди. Клітковина не дасть надлишкам вуглеводів потрапити в кров, а ви отримаєте всі потрібні елементи.

2. Кожен прийом їжі повинен складатися зі збалансованої кількості повільних вуглеводів, білків та корисних жирів. Така комбінація продуктів заряджає енергією та виключає можливість появи дефіциту тих чи інших речовин.

3. Вживайте вуглеводи на обід, поєднуючи цей прийом їжі з білками і жирами. Це забезпечить підтримку необхідного для живлення мозку рівня глюкози в крові і, до того ж, надовго збереже ситість.

попередня стаття5 приємних ароматів, які допоможуть швидко заснути і підняти собі настрій
наступна статтяЧому не можна їсти на ніч
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я