Чому вага стоїть на місці: розбираємо основні причини

0
Чому вага стоїть на місці: розбираємо основні причини
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Якщо ви вирішили скинути зайві кілограми, треба бути готовими, що «фінішна пряма» стане найважчим періодом. Спочатку процес йде дуже швидко, а коли до мети залишається 2-3 кілограми, багато хто стикається із зупинкою ваги, так званим плато. Якщо вага ніяк не хоче рухатися з мертвої точки, тут можуть бути різні причин. Про найпоширеніші з них розповідаємо в нашому матеріалі.

Скоротіть вживання вуглеводів

Вуглеводна їжа, особливо та, що містить швидкі вуглеводи, викликає різкий стрибок цукру в крові. За стрибком слідує спад, а ви знову відчуваєте почуття голоду (навіть якщо недавно щільно поїли). Скоротити варто «шкідливі вуглеводи» цукор, біле борошно та все, що з них готується. Зовсім відмовлятися від вуглеводів категорично не можна.

«Повільні» вуглеводи, які містяться, наприклад, у цільнозернових продуктах, дуже важливі для правильного функціонування організму, не викликають різкого перепаду цукру в крові надовго забезпечують відчуття ситості, захищаючи вас від ризику переїдання.

Більше тренуйтеся

Навіть при правильному харчуванні вага стоятиме на місці, якщо ви не будете достатньо часу займатися спортом. При дефіциті калорій (якого необхідно дотримуватись, якщо ви хочете схуднути), організм спочатку вирішить позбутися м’язів, а лише потім жиру, тому в процесі схуднення силові тренування необхідні. Вони підтримують потрібний відсоток м’язової маси, а як відомо – чим більше м’язів – тим вищий метаболізм. Багато хто боїться “перекачати м’язи” і стати занадто масивними, проте при дефіциті калорій активний приріст м’язової маси вам не загрожує.

Силові тренування лише зміцнюватимуть м’язи, дозволяючи тримати їх у тонусі.

Їште усвідомлено

За статистикою, 80% не знають, скільки калорій вони споживають зі свого щоденного раціону. Якщо вам здається, що ви їсте дуже мало, спробуйте записувати все, що ви з’їли протягом дня. Для цього можна використовувати харчовий щоденник або спеціальні мобільні програми (добірку кращих шукайте тут). В багатьох на перший погляд корисних продуктах міститься багато цукру і жирів, які в рази збільшують калорійність страв.

Простежте за своїм харчуванням хоча б протягом тижня, і, можливо, питання «чому вага не знижується» відпаде саме собою.

Додайте до раціону більше білка

Амінокислоти, з яких складаються білки, дуже важливі для організму. Серед іншого вони значно прискорюють метаболізм. Навіть якщо ви вкладаєтеся у свою добову норму калорій, але при цьому не добираєте білка, процес схуднення сильно сповільнюється. На перетравлення білка організм витрачає загалом на 20-30% більше енергії, ніж вуглеводи чи жири. Крім того, білок допомагає зберегти м’язову масу, про важливість якої ми вже писали вище.

Не робіть перекуси між прийомами їжі

Система інтервального голодування вже не перший рік залишається однією з найпопулярніших як серед адептів ЗОЖ, так і серед дієтологів та нутріціологів. Якщо коротко, ваш день ділиться на два відрізки: в один (як правило, коротший) ви їсте, в інший – ні. Системи бувають різні: більш прості мають на увазі 14-ти або 16-ти годинну перерву і вживання їжі в 10 або 8 годин, що залишилися, відповідно.

Система інтервального харчування допомагає перезапустити метаболізм та прискорити зниження ваги.

Висипайтеся

Відсутність сну – стрес для організму, а природна реакція на стрес – заїдати його їжею.

Згідно з останніми науковими дослідженнями, нестача сну викликає зміни в роботі організму на клітинному рівні, а також впливає на гормональний фон. Гормон голоду грелін починає виділятися з триразовою силою, через що ймовірність переїдання помітно зростає. За статистикою, після безсонної ночі людина вживає в середньому на 385 ккал більше, ніж після сну. Коригування режиму сну – справа довга і трудомістка, проте це дуже важливо не тільки для зниження ваги, але і для здоров’я всього організму.

Не орієнтуйтесь на цифри на вагах

Відсутність змін на вагах зовсім не означає відсутність прогресу. Коли ваша вага знаходиться в межах медичної норми, позбутися останніх пари кілограм буває надзвичайно складно. При цьому, у вас може змінюватися співвідношення м’язової маси та жиру, покращуватися якість тіла та зменшуватися обсяги.

Головна мета – це все ж таки здорове красиве тіло – не цифри, тому спробуйте стежити за змінами тіла, вимірюючи обсяги, а не вагу.

попередня статтяКористь і шкода журавлини, чому журавлину вважають символом миру і які її особливості
наступна статтяЕксперти назвали 10 причин, чому краще почати тренуватися раніше
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я