Коли правильно мульчувати ґрунт: навесні чи восени

0
Що робити з мульчею на грядках восени? Спалювати, викидати чи докладати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Дачники мульчують ґрунт під рослинами не лише навесні, а й восени.

Під зиму насамперед потрібно мульчувати ґрунт біля рослин, які бояться холодів. Весняна мульча служить як додаткове добриво.

Терміни мульчування ґрунту

Щоб рослини на дачній ділянці радували багатим урожаєм, необхідно навчитися правильно доглядати ґрунт. За допомогою мульчування можна захистити молоді рослини від переохолодження. При цьому можна зміцнити кореневу систему та наповнити ґрунт корисними компонентами.

Навесні мульчу рекомендується вносити після того, як грунт почне прогріватися. Якщо вчасно розкласти мульчу навесні, то ґрунт на ділянці буде підготовлений до літнього сезону. Також за допомогою мульчі можна зберегти потрібний рівень вологості.

Восени цю процедуру зазвичай проводять після збору врожаю. Мульча запобігає вимиванню ґрунту на ділянці.

Як правильно обробляти ґрунт

Фахівці виділяють кілька поширених способів мульчування.

  1. Перед тим як приступити до мульчування обов’язково потрібно підготувати грунт. Розкладати мульчу на бур’яни не рекомендується. Спочатку потрібно позбутися зайвих рослин та листя на ділянці.
  2. Внесіть добрива, які відповідають типу рослин. Оптимальна глибина загортання має бути не більше 5 сантиметрів.
  3. Правильно розподіліть мульчу. Шар мульчі може змінюватись від 3 до 7 сантиметрів. У цьому випадку все залежить від матеріалів, що використовуються. Тонкий шар ґрунту не захищає землю від пересихання.

Деякі дачники рекомендують регулярно розпушувати шар мульчі. Це пов’язано з тим, що вона має властивості збиватись. Якщо шар мульчі став занадто тонким, можна додати ще трохи матеріалу.

Що використовувати як мульчу

Для мульчування ґрунту на ділянці зазвичай застосовують різні матеріали. У господарстві завжди можна знайти тирсу, відходи чи компост. Останнім часом дачники активно використовують для мульчування неорганічні матеріали. Вони також добре справляються із поставленими завданнями.

Товщина шару мульчі може сильно відрізнятись. І тут все залежить від городньої культури. До найбільш популярних та ефективних матеріалів відносять:

  • тирсу;
  • сидерати;
  • сіно;
  • плівку;
  • гній.

Прибирати мульчу відразу після збирання врожаю не слід. Органічну мульчу зазвичай перекопують. Завдяки цьому можна отримати додаткове добриво.

Мульчування кімнатних рослин

Багато кімнатних рослин також потребують мульчування. У горщиках ґрунт вимивається і може пересихати. Щоб позбутися цих проблем, буде потрібен додатковий захист. Для мульчування кімнатних квітів зазвичай використовують дрібний щебінь, гравій або пісок.

Також дозволяється застосовувати такі матеріали:

  • біогумус;
  • коріння папороті;
  • лушпиння;
  • хвою;
  • та інші.

При виборі відповідного матеріалу необхідно враховувати, що мульча змінює кислотність грунту. Це обов’язково потрібно враховувати, щоб рослина не зав’яла. Найкращим вибором стане садовий компост, тому що він підходить для всіх кімнатних рослин.

попередня статтяЩо робити, якщо в рисі завелися комахи: чи можна готувати таку крупу
наступна статтяРибні котлети не лише для тих, хто на дієті
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я