Які яблука принесуть максимальну користь для організму: свіжі, сушені чи печені

0
Які яблука принесуть максимальну користь для організму: свіжі, сушені чи печені
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Яблука найдоступніші фрукти круглий рік. Тому вживати їх можна хоч щодня, адже яблука – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Взимку особливо популярні печені яблука, солодкий аромат яких, мабуть, одна з перших асоціацій, що виникають із приходом холодів. Щоб яблука приносили не лише задоволення, а й користь, розбираємося, в якому вигляді їх краще їсти.

Свіжі яблука

Незалежно від свого сорту, свіжі яблука мають приблизно однакову харчову цінність і їх сміливо можна назвати нашим українським  суперфудом. Вони багаті на клітковину, органічні кислоти, поліфенольні антиоксиданти, калій, залізо, йод, вітаміни С і B та інші корисні речовини та мінерали, і при цьому практично не містять крохмалю, білків і жирів. Дослідження показують, що регулярне споживання яблук знижує ризик захворювання на рак, гіпертонію, діабет і серцево-судинні захворювання. Енергетична цінність цільного яблука зі шкіркою становить приблизно 95 калорій, в очищеному вигляді – 77, проте в цьому випадку крім калорій губляться деякі корисні властивості яблука.

Сушені яблука

У сушеному вигляді яблука також  поживні і зберігають більшість своїх корисних властивостей. Енергетична цінність однієї чашки сушених яблук становить приблизно 210 калорій. Така різниця в харчовій цінності одного розміру порції обґрунтована тим, що в процесі сушіння яблуко разом із водою втрачає частину своєї маси, при цьому зберігаючи більшу частину цукру та поживних речовин.

Сушені яблука багаті на йод і пектин і мають корисний вплив на травлення, роботу кишківника і метаболізм. Однак купуючи пакетовані сушені яблука, пам’ятайте, що вони можуть містити шкідливі консерванти у вигляді метабісульфіту натрію (Е223) або діоксиду сірки (Е220).

Печені яблука

Так само, як і свіжі та сушені, печені яблука багаті на клітковину та інші мікроелементи. Одна чашка непідсолоджених печених яблук містить 105 калорій. У печеному вигляді яблука також багаті на пектин, який сприяє очищенню організму і поліпшенню роботи кишечника. Вони нормалізують кислотний баланс травної системи та усувають печію. Недарма їх застосовують як лікувальний засіб при отруєннях.

Отже, найкраще їсти яблука саме у свіжому вигляді (особливо якщо ви стежите за фігурою), оскільки так у них зберігаються всі поживні речовини та корисні елементи і міститься найменше калорій. Але якщо вам все-таки хочеться солодкого, печені та сушені яблука – відмінна альтернатива шоколадним батончикам та тістечкам, тому що навіть у готовому вигляді яблука, як і раніше, зберігають левову частку корисних властивостей.

попередня статтяХлопець вагою 600 кг, якому наказав худнути сам король Саудівської Аравії
наступна стаття5 надихаючих історій про великих жінок, яким нестандартна зовнішність допомогла досягти успіху
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я