...
ГоловнаЗдоров'я6 наукових причин їсти гречку якнайчастіше

6 наукових причин їсти гречку якнайчастіше

Підпишіться на нас:

Гречка стає все більш популярною у здоровому харчуванні. Але чому її також називають псевдозлаком?

Що таке гречка і звідки вона взялася

Гречка (Fagopyrum esculentum) – рослина висотою близько метра. Вона росте стеблами і має серцеподібне листя з біло-рожевими квітами. Рослина родом із Середньої Азії. Нині ж її переважно вирощують в Україні, Китаї, Польщі, США, Бразилії та Канаді.

Своєю назвою гречка зобов’язана плодам: зерна схожі на букові горіхи і можуть бути перероблені на борошно. На відміну від пшениці, гречка походить не з сімейства злакових, а з сімейства споришів. З біологічної точки зору гречка не є зерном, тому її часто називають псевдозерном.

Які страви готують з гречки?

Гречка має багато застосувань на кухні. Її можна використовувати для приготування випічки, наприклад, млинців, хліба, печива або тортів. Обсмаженими зернами з горіховим смаком можна посипати салати, додавати в мюслі або навіть в десерти. При приготуванні консистенція зерен гречки схожа на консистенцію кускуса або рису і тому ідеально підходить як гарнір до тушкованих страв, супів, а також для приготування різотто або суші. Ну і класика: гречана каша із молоком.

Увага! Стаття написана на основі наукових досліджень та особистого досвіду. Завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж вносити зміни у свій раціон та звички харчування.

Чому гречка така корисна

Гречка включає багато корисних інгредієнтів, ось чому ви обов’язково повинні мати гречку в своєму раціоні.

1. Гречка не містить глютену. Рослина не є злаком і тому не містить ні глютену, ні лектинів пшениці. Останні є білками, які можуть потрапляти в кровотік організму і зв’язуватися з червоними кров’яними тільцями, роблячи кров густішою.

Це підвищує ризик таких захворювань, як порушення кровообігу, тромбоз та серцевий напад. Крім того, лектини пшениці можуть негативно впливати на функцію кишечника, підтримуючи запальні процеси, які подразнюють кишкову флору і, таким чином, можуть призводити до підвищення проникності слизової оболонки кишечника.

2. Гречка знижує рівень цукру на крові. Це не тільки ідеальна альтернатива звичайному зерну для людей з непереносимістю глютена, але гречка також ідеально підходить для діабетиків. Вона містить як мінімум одну речовину (хіро-інозитол), яка має регулюючу дію на рівень цукру в крові.

Проведені дослідження виявили, що систематичне вживання гречаної крупи допомагає знизити рівень цукру в крові та зменшити ризик нездужань, пов’язаних з діабетом, таких як проблеми із серцем, нервами та нирками.

3. Гречка містить високоякісний білок. Дрібні зерна багаті на важливі поживні речовини, такі як білок. Гречка містить усі вісім незамінних амінокислот в оптимальному амінокислотному профілі і таким чином забезпечує організм більш високоякісним білком, ніж звичайне зерно.

4. Гречка сприяє регулюванню холестерину та захищає печінку. Високий вміст клітковини у поєднанні з великою кількістю лецитину допомагає регулювати рівень холестерину. Лецитин пригнічує механізм всмоктування холестерину через слизову оболонку кишечника.

Таким чином він просто виводиться з організму, не потрапляючи в кров. Печінка також отримує користь від цього інгредієнта: лецитин є важливою поживною речовиною для клітин печінки та допомагає зберегти печінку здоровою та ефективною.

5. Гречка підвищує мозкову активність. Наш мозок приблизно на 25% складається з так званих фосфоліпідів, які також містяться у лецитині. Вони повинні допомогти збільшити активність мозку та допомогти проти почуття занепокоєння, депресії та розумового виснаження.

6. Гречка багата на життєво важливі речовини. Гречка належить до злаків, які швидко і легко проростають. Під час проростання вміст життєво важливих речовин у зерні збільшується: його мінерали, такі як залізо, магній та цинк, стають більш доступними, а білок легше засвоюється.

Крім того, пророщена гречка особливо багата на біофлавоноїди та коензим Q10. Ще одна перевага: гречка містить усі вітаміни групи В, за винятком вітаміну В12, а також марганець, селен та інші корисні для здоров’я компоненти.

Ось як проростити гречку

6 наукових причин їсти гречку якнайчастіше

Для пророщення підходить лише зелена гречка, обсмажена гречка не проросте. Як правило, на одну частину гречки потрібно в два-три рази більше води. Добре перемішайте суміш, щоб на поверхні води не залишилося крупинок. Замочіть гречані зерна приблизно на годину, а потім процідіть через сито.

Дайте гречці відпочити деякий час, перш ніж промивати холодною водою 2 рази на день протягом 2 днів. Через деякий час структура гречки змінюється: вона стає липкою, і незабаром із зерен виростають маленькі паростки. Якщо вам це дуже складно, ви можете просто купити висушені саджанці в органічних магазинах.

При використанні пророщеної гречки суттєво зміцнюється самопочуття, покращується обмін речовин та зростає імунітет. Цей продукт забезпечує захист організму від шкідливих впливів навколишнього середовища та стресів.

Усім здоров’я та добра!

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і судин, але це...

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти відчуваєш подібні дискомфортні...

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість не визначає твою...

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став мало не щоденним супутником...