Чим вівсянка відрізняється від геркулеса і як зробити кашу кориснішою та смачнішою

Підпишись на нас:

Вівсяна каша – один з найбільш популярних сніданків, поряд з яйцями та бутербродами. У ній міститься багато вітамінів та мікроелементів. Також ця нехитра страва допомагає налаштувати травлення, знизити рівень холестерину в крові та вивести токсини з організму.

У статті розповімо, чим вівсянка відрізняється від геркулеса і який із цих продуктів корисніший. А ще поділимося добіркою рецептів смачної вівсяної каші на сніданок!

Відмінність №1: походження та зовнішній вигляд

Вівсянка (вівсяна крупа) – це цілісні зерна вівса, які зібрали з поля і практично не піддавали термічній обробці. У ній збережені і зародки зерна, і висівки. Зовнішнім виглядом вівсяна крупа нагадує довгий рис.

Геркулес – це вівсяні пластівці, з яких найчастіше більшість із нас готує кашу.

Технологія підготовки продукту значно відрізняється від технології виробництва вівсяної крупи. Спочатку з зерен видаляються висівки, потім крупа пропарюється за високих температурах, щоб час приготування каші в домашніх умовах був меншим. На останньому етапі зерна пресують, і в результаті виходять звичні нам тонкі пластівці.

Назва «геркулес» була придумана виробниками вівсяних пластівців. Орієнтувалися вони на давньогрецького персонажа Геркулеса (Геракла), сина Зевса, який уособлював силу і міцне здоров’я.

Відмінність №2: спосіб приготування

Вівсянка з крупи потрібно замочувати мінімум на 2 години, а краще на ніч, потім у пропорції 2:1, доводиться до кипіння та вариться 40–45 хвилин. Через те, що зерна не проходили термічну обробку, час приготування такий великий. Вівсяні пластівці варяться набагато швидше – від 5 до 20 хвилин (залежить від товщини пластівців). Пластівці швидкого приготування в пакетику – третій вид каші, який не потребує варіння. Її просто заливають окропом і через 5 хвилин вона готова.

Відмінність №3: поживні речовини

Швидше за все, ви здогадалися, що вівсянка довгого варіння набагато корисніша за ту, що готується 10 хвилин. Зерна багаті мікро- і макроелементами, а також вітамінами А, В, Е. У свою чергу, геркулес більш насичений за складом, ніж пластівці швидкого приготування, які достатньо залити окропом і вони набрякнуть.

Якщо вибирати між цими різними продуктами, то краще віддавати перевагу вівсянці та геркулесу. Пластівці швидкого приготування, як правило, містять у складі підсилювачі смаку, багато цукру та ароматизаторів.

Як урізноманітнити та покращити звичний смак вівсянки та навіть підвищити її корисні властивості:

Залити кефіром вівсянку на ніч

Досить відомий рецепт – залити вівсянку йогуртом і залишити на ніч, щоб зранку отримати готову страву. Але дієтологи радять використовувати кефір. У ньому більше пробіотиків, ніж у йогурті, а вони сприяють насиченню за рахунок збільшення поглинання поживних речовин та стабілізації рівня цукру в крові.

Додати в кашу овочі

Урізноманітнити звичну вівсяну кашу допоможуть овочі та гриби. Крім нового смаку, такий спосіб приготування збільшить кількість клітковини в раціоні, а це, у свою чергу, подарує почуття ситості, розповідають експерти.

Запекти вівсянку

Доктор медичних наук Кріста Браун радить запекти вівсяні пластівці з яйцями. Страва буде наповнена поживними речовинами і добре втамує голод.

Додати корисні жири

Арахісова олія покращить смак звичної каші та стане джерелом корисних жирів. А вони допомагають знизити стрибок цукру в крові та довго підтримувати почуття ситості.

Використовувати спеції

Цукор, особливо коричневий, робить вівсянку смачнішою. Але якщо з ним переборщити, це призведе до збільшення калорійності. Експерти радять зменшувати кількість підсолоджувача та додавати у вівсяну кашу корицю, кайєнський перець та імбир.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Смачний салат з кисломолочного сиру з овочами: корисний рецепт

Для того щоб бути здоровою людиною, потрібно дотримуватися принципів...

Секретний спосіб посадки помідорів: урожай гарантований

Томати є культурою вимогливою. Їй потрібна освітлена сонцем територія,...

Як спекти ідеальний бісквіт: головні лайфхаки

Як приготувати ідеальний торт та основу для домашнього торта,...

Які квіти практично не вимагають догляду: 6 варіантів для клумби

Садівники-початківці, в яких мало досвіду, хочуть посадити на своїй...

Вся правда про банани: кому їх не можна їсти

Цей екзотичний фрукт, давно перестав бути чимось незвичайним. Сьогодні...

Потрібна 1 крапля, щоб герань безперервно цвіла

Неправильний догляд за геранню призводить до того, що відома...

З чим краще їсти картоплю, щоб не погладшати: 7 продуктів

Страви з картоплі користуються величезною популярністю в українців.  Сам...