Зелена дієта: свіжий підхід до схуднення

0
Зелена дієта: свіжий підхід до схуднення
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Зелена дієта – найкращий варіант для схуднення і детоксу. Іншими словами, коли немає мети скинути рекордну кількість кілограмів, а просто потрібно повернути форму перед важливою подією і почистити організм.

Особливості зеленої дієти

Умовно кажучи, зелена дієта – це раціон харчування, що складається, наскільки це можливо, із продуктів зеленого кольору. Наприклад:

  • Фрукти та ягоди: зелені яблука (голден, семеренка та ін.), авокадо, лайм, груші (типу конференц), ківі, помело, зелений аґрус та інші.
  • Овочі для зеленої дієти: спаржа, більшість видів капусти (білокочанна, брюссельська, броколі, романеско та ін.), шпинат, огірки, зелень (цибуля, петрушка, кріп та ін), цукіні, зелений перець, селера, латук, усі листові овочі , зелений горошок та інші.

Чому саме вони

Справа в тому, що за рідкісним винятком (наприклад, авокадо) продукти зеленого кольору містять мінімальну кількість калорій, але при цьому багаті на корисні вітаміни і мінерали. У природі овочі та фрукти набувають зеленого кольору завдяки дії пігменту хлорофілу. Крім смарагдового кольору, ця речовина наділяє продукти здатністю зміцнювати наш імунітет та покращувати обмін речовин.

Зелена дієта з точки зору науки

 

Зелена дієта, крім низькокалорійності і здатності прискорювати обмін речовин, має ще одну цінну дієтичну якість – продукти, які в неї входять, пригнічують апетит.

Численні дослідження психологів показали: продукти яскравих кольорів (червоні, жовті, помаранчеві), а також блискучі страви (наприклад, политі олією, глазур’ю, желатином або соусом) на підсвідомому рівні стимулюють апетит.

Тоді як продукти спокійних відтінків, і особливо зелених тонів, не викликають яскраво виражених імпульсів до їжі. Іншими словами, червоний болгарський перець виглядає для нашого мозку куди більш апетитно, ніж такий самий, але зеленого кольору. Тому, якщо ви хочете їсти менше, не перевантажувати шлунок та поступово позбавлятися зайвої ваги, має сенс вибирати саме зелені продукти. Саме вони і мають становити основу зеленої дієти.

А що кажуть дієтологи щодо користі зелених продуктів? В один голос вони твердять, що вживання свіжих овочів та фруктів зеленого кольору повинно бути на постійній основі.

Крім того, що продукти зеленої дієти багаті на корисні речовини і добре засвоюються, багато з них (наприклад, огірки, капуста, зелені яблука, груші, айва) містять «чарівну» речовину — тартронову кислоту. Чарівність цієї кислоти в тому, що вона різко уповільнює процес ліпогенезу – тобто перетворення вуглеводів на жири.

Строго кажучи, наситивши меню продуктами, що містять тартронову кислоту, ви майже не залишите організму шансів накопичувати жири.

Наведемо приклад зразкового денного меню на зеленій дієті

Можливо, знайдуться такі фанатики схуднення, які повіривши в істотні переваги зеленої дієти, повністю і різко поміняють свій раціон, намагаючись скласти свої сніданки, обіди та вечері суцільно із зелених продуктів. Не варто впадати в крайнощі!

Потреби організму в білку і мінімальній кількості жиру (без якого, до речі, багато овочів просто не засвоюються і стають марними) ще ніхто не скасовував. А значить, треба скласти своє щоденне меню з продуктів не тільки зелених і низькокалорійних, але й корисних у загальноприйнятому значенні. Наприклад:

  • Сніданок: 100 г знежиреного сиру, 1 склянка знежиреного кефіру; 2 зелені яблука, зелений чай;
  • Другий сніданок: жменя кедрових горішків, 1 ст. висівки;
  • Обід: будь-який легкий суп (наприклад, на рибі, на індичці або овочевий), салат зі свіжої капусти та огірків (можна додати 1 ч.л. оливкової олії та трохи соєвого соусу); на десерт – будь-який фрукт;
  • Вечеря: будь-яке м’ясо чи риба на пару чи грилі; салат із листових зелених овочів з 50 г бринзи (заправити 1 ч.л. оливкової олії);

Природне, зразкове меню зеленої дієти не включає весь спектр рекомендованих продуктів. Але тут нескладно експериментувати самостійно: намагайтеся, щоб раціон був досить багатий на якісні білки (нежирне м’ясо, риба, молочні продукти, яйця), містив жири, але не більше 30-40 г на день, і, звичайно ж, був максимально насичений свіжими овочами та фруктами зеленого кольору.

Крім того, не забувайте випивати за день близько 1,5 л чистої негазованої води.

Маленький нюанс, що стосується зеленої дієти та ідеального часу для тих чи інших продуктів: овочі можна їсти протягом майже всього дня (до 22 годин безумовно), легкий білковий продукт (наприклад, знежирений кефір, або яєчний білок) можна їсти навіть на ніч, повільні вуглеводи (крім овочів – крупи, зерновий хліб, тости і тп) – краще їсти в першій половині дня, фрукти не можна їсти пізніше 17 годин.

Зелена дієта не обіцяє швидкого та тотального схуднення – скинути 5 кг за 3 дні однозначно не вдасться. Але підтягнути фігуру, позбавитися кількох кіло протягом 2-3 тижнів, поліпшити стан шкіри і підняти настрій ця дієта безперечно в силах.

попередня статтяПухнастий светр, спідниця максі та «армійські» черевики: розслаблений кежуал від Шарліз Терон
наступна статтяЗамість светра з оленями: Кейт Міддлтон знайшла зручний варіант різдвяного кардигану
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я