Як харчуватися при ГРВІ, щоб прискорити одужання: радить нутриціолог

0
Як харчуватися при ГРВІ, щоб прискорити одужання: радить нутриціолог
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Нутриціолог Анастасія Голобородько розповідає, як допомогти організму за допомогою правильного харчування. Часто при інфекції відбуваються порушення обмінних процесів: метаболізм не виконує своїх функцій і звідси ми отримуємо не тільки проблеми з шлунково-кишковим трактом, а й наслідки — сонливість, стомлюваність, порушення циклу, погіршення стану шкіри та інші неприємні речі. Для цього в момент ослаблення організму необхідно коригувати харчування. Декілька правил, які допоможуть у складанні раціону.

Голодати не можна їсти

Звичайно, кома в цій пропозиції стоятиме після «не можна», інакше організм не отримає їжу, яку може перетворити на енергію. Голодування при інфекційному захворюванні протипоказане! Інакше клітини перестануть функціонувати так, як звикли.

Складні вуглеводи

Необхідно споживати продукти, що містять складні вуглеводи: зернові культури, злаки, горох, сочевицю, картопля, морква, цільнозерновий хліб. При гострих інфекційних захворюваннях через підвищення інтенсивності основного обміну збільшується потреба у енергії, що, насамперед, забезпечується вуглеводами. Однак резерви вуглеводів в організмі обмежені (запасів глікогену вистачає на 12–24 години при повному голодуванні), тому до енергетичного обміну активно залучаються тканинні білки, насамперед білки скелетних м’язів, що додатково послаблює організм.

Скільки потрібно білків

Зменшувати споживання білка не потрібно, тому що в цьому випадку пригнічується його синтез і виникає негативний баланс азоту. При ряді інфекційних захворювань, що супроводжуються тяжкою інтоксикацією, лихоманкою, діарейним синдромом та іншими проявами інфекційно-токсичного процесу, втрати білка можуть досягати 150-200 г на добу. Білкова недостатність призводить до порушення синтезу травних ферментів, антитіл, зниження бактерицидної активності сироватки крові, зменшення функції тимусу аж до його дистрофії та атрофії, виснаження ендокринної системи.

Вода

При інфекційному захворюванні необхідно збільшити споживання рідини. Через те, що потовиділення посилюється, організм може страждати від зневоднення, тому теплі напої, у тому числі й проста вода, допоможуть відновитися швидше.

Вітамінна допомога

Як правило, при інфекційному захворюванні відзначають явища полігіповітамінозу, що пов’язано зі зменшенням надходження вітамінів з їжею, підвищеною потребою в них організму, погіршенням їх всмоктування з кишківника. Найважливішим фактором нутриційних порушень при гострих інфекціях є збільшення енергетичних зусиль організму через підвищення термогенезу та метаболічний стрес. Тому потрібно вживати вітаміни додатково. Наприклад, підвищити споживання вітаміну С, вітаміну Д, цинку, не забуваючи про індивідуальну непереносимість!

Чи потрібні жири

А ось кількість жирів в умовах інфекції краще зменшити. Також, як і споживання ненасичених жирних кислот: рослинних олій або добавок з омега.

У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров’я. Але пам’ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

попередня статтяЯк зробити смажені гриби ще смачнішими: секрет у сухому обсмажуванні
наступна статтяДля чого додавати оцет у воду, в якій вариться картопля
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я