5 небезпечних продуктів, якими ми регулярно годуємо дітей

0
5 небезпечних продуктів, якими ми регулярно годуємо дітей
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Велика кількість цукру, трансжири та хімічні добавки нерідко виявляються у складі продуктів «для дітей».

Існує думка, що дитячий організм має чудову властивість без особливих проблем засвоювати практично будь-яку їжу. Але насправді все не так просто. Батькам слід грамотно планувати раціон дитини, щоб уникнути проблем зі здоров’ям у майбутньому. До того ж деякі продукти, які подобаються дітям, можуть зовсім несприятливо вплинути на організм, що росте, в короткостроковій перспективі.

Багато лікарів вказують на зв’язок активного споживання рафінованого цукру з зростаючим рівнем захворюваності на діабет 2 типу серед дітей. Захоплення фастфудом та їжею з високим вмістом цукру та консервантів може вплинути також на успішність – у відчайдушних ласунів нерідко спостерігаються проблеми з концентрацією. Медики також стурбовані зростанням випадків дитячого ожиріння. Але більшу частину подібних проблем можна уникнути без особливих зусиль, просто виключивши з дитячого раціону такі продукти.

Сік

Широко поширена думка про те, що соки корисні для дитячого організму, є помилковою. Яскрава упаковка з позначкою «для дітей» може легко ввести в оману, тоді як в реальності у складі більшості «фруктових напоїв» і соків дуже багато цукру. Навіть соки з претензійною позначкою «свіжий» проходять обробку, в ході якої втрачається значна частина смакових якостей. Багато з подібних напоїв позиціонуються як «здорові», і дійсно в них може бути деяка кількість вітамінів і поживних речовин, але цукор, що міститься в соці, зводить практично нанівець весь корисний ефект. Замість соку краще давати дітям фрукти, які містять не лише вітаміни, а й корисну клітковину, якої немає в соках.

Йогурт

Йогурт – це потужний пробіотик, який здатний відновлювати мікрофлору шлунка. Цей продукт також містить кальцій, калій, вітамін B6 і магній, що робить його дуже корисним для дітей. Але не варто забувати, що сьогодні багато виробників додають у йогурти цукор, щоб зробити його приємнішим на смак для хлопців.

Звертайте увагу на вміст цукру та вибирайте звичайний йогурт без підсолоджувачів. Для дітей віком від двох років відмінний натуральний підсолоджувач йогурту — мед. Також урізноманітнити смак можна, додавши свіжі фрукти, ягоди та горіхи.

Пластівці

Ви просто додаєте трохи молока в чашку з пластівцями – і швидкий та поживний сніданок готовий. Багато виробників пластівців стверджують, що їхній продукт чудово підходить для дітей, але насправді він містить багато цукру і добавок (і нехай вас не вводить в оману позначка «збагачені» — фактично це означає «промислово оброблені по максимуму»). Зокрема, в одному з недавніх досліджень повідомлялося, що популярні в США пластівці Honey Nut Cheerios містять більше цукру, ніж печиво Chips Ahoy!

Не економте час вранці на приготування вівсянки (яку потрібно варити) з додаванням фруктів або кількох яєць та тосту з цільної пшениці. Такі зусилля – це вкллад в здоров’я.

Курячі нагетси

Курячі нагетси – дуже популярна їжа для дітей у багатьох ресторанах та магазинах. Деякі виробники навіть акцентують увагу на тому, що їхні нагетси «зроблені зі справжньої курки», але головна вада цієї закуски в іншому. Курячі нагетси обсмажуються у фритюрі, і, як правило, цей фритюр – зовсім не корисна для організму суміш трансжирів.

Якщо вашим дітям дуже подобається цей снек, краще приготувати нагетси вдома. Це нескладно: нарізати куряче м’ясо смужками або шматочками, вмочити в яйце збите з щіпкою солі, обваляти в панірувальних сухарях (до сухарів можна додати спецій за смаком: чорний перець, паприка, розтерте насіння коріандру або зіра) і запекти в духовці.

Локшина та макарони швидкого приготування

Беззаперечно це швидко, дешево, смачно. На жаль, але подібна економія часу та фінансів може обернутися набагато серйознішими витратами ресурсів у майбутньому.

Справа в тому, що більшість подібних макаронних напівфабрикатів містить вражаючу кількість фталатів (хімічні речовини, що імітують структуру естрогену, можуть викликати порушення в ендокринній системі, за деякими даними, також здатні знижувати рівень тестостерону). Причому більше всього його фталатів виявлено у сирному порошку. Також у цих продуктах — високий вміст холестерину, є і деяка кількість цукру.

Не шкодуйте часу на приготування макаронних страв із виробів із цільнозернового борошна та звичайного тертого сиру. Тільки так ви можете бути впевнені, що дійсно збережете здоров’я дитини.

попередня статтяЯк приготувати ідеальне картопляне пюре: секрети найсмачнішого гарніру
наступна статтяСалат з буряка по-київськи — смачно та корисно
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я