Два ефективних способів обмежити зростання малинових пагонів

0
Три рослини, що стримують розростання малини
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Малина приносить багато радості своїм господарям, але не менше від неї і клопоту.

Цю смачну та надзвичайно корисну ягоду полюбляють всі, тому дбайливі городники залюбки виділяють їй місце на своїх дачних ділянках.

Але це й дуже свавільний чагарник, який активно “гуляє” по всій ділянці, засмічуючи газон, сад, город та квітники.

Подробиці

Якщо у вас невеличка дачна ділянка й велике прагнення посадити якнайбільше різних рослин, розростання малини по городу явно не ваш пріоритет. В такому випадку важливо обмежити поширення цього куща по всій присадибній ділянці.

Традиційний спосіб обмежити зростання малини

У малини коренева система розвивається на двох рівнях. Частина кореневища сягає вглиб, а частина розповзається горизонтально, активно утворюючи пагони.

Класичний метод обмежити зростання пагонів полягає в тому, щоб вкопати в землю по периметру відведеної під чагарник ділянки шифер, руберойд, листи заліза або іншу перешкоду.

Але, якщо вірити відгукам садівників, цей метод допомагає слабо. Він, звичайно, стримує розростання, але завзята малина знаходить спосіб обійти бар’єр.

Багато в чому винні й самі дачники. Вони вкопують шифер неглибоко, залишають між листами зазори, іноді взагалі використовують бордюрну стрічку. Щоб створити реальну перешкоду для кореневища, необхідно вкопати шифер на метр у землю і ретельно з’єднати місця стикування листів, щоб рослина не знайшла лазівку.

Два способи, які обмежать зростання малини

Малина “мандрує” ділянкою у пошуках води та харчування. Ця рослина витягує з ґрунту величезну кількість поживних речовин. Коли вони закінчуються, вона перебирається на нове місце за допомогою повзучого коріння та починає рости там, де є харчування. Коли й на новому місці не залишається поживних речовин, малинник перебирається на інше місце. І так до безкінечності. Це можна спостерігати в лісі, коли за кілька десятків років малинник поступово “іде” у бік від місця початкового зростання.

Якщо забезпечити малину живленням і водою у відведеному для неї просторі, рослині не буде потреби “гуляти” у пошуках їжі.

Для посадки малини необхідно вирити траншею близько метра завглибшки. Заповнити її знизу товстими гілками та стовбурами дерев, зверху укласти гілки тонші, на них дрібні органічні відходи (солома, сіно, яблука, трава, очистки). Засипати землею та посадити зверху малину. Деревина довго перегниватиме, утримуючи вологу і живлячи кущі. Згодом, звичайно, малина почне розростатися, але перші 5 – 7 років їй це буде не потрібно. Також допоможуть регулярні підживлення та поливи.

Другий спосіб настільки простий, що багато хто не вірить у його дієвість. Але він найефективніший із усіх. Потрібно по периметру малинника посадити щавель. Краще у два ряди. Дивно, але малина, для якої навіть шифер не перешкода, не може перебратися через бар’єр зі звичайного щавлю. Приємний бонус – завжди під рукою зелень для супів і заготовок на зиму.

Якщо поєднати всі три методи – органічну траншею, шифер і рядок щавлю зовні шиферної огорожі, малина перестане тинятися ділянкою, як їй заманеться.

попередня статтяЩо зробити, щоб дріжджове тісто піднялося і було «пишним»
наступна статтяЯк приготувати кашу і не мити потім каструлю
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я