3 продукти багаті на залізо, які обов’язково повинні бути на сніданок

0
3 продукти багаті на залізо, які обов'язково повинні бути на сніданок
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Мелодія будильника перериває солодкий ранковий сон. Обережно розплющивши одне око, перевіряємо на телефоні час і, переконавшись, що годинник не помилився, з сумом залишаємо затишну нагріту постіль. Час вставати і починати новий робочий день. Трохи згладити важке пробудження допоможуть гаряча кава та апетитний сніданок, які остаточно проженуть сон і додадуть сил і бадьорості.

А щоб отриманої енергії вистачило для всіх справ, сніданок повинен бути збалансований і насичений усіма необхідними елементами. Які ж продукти обов’язково вживати вранці, щоб бути здоровими і бадьорими.

Чим таке корисне залізо?

Чи знаєте Ви, що до 40% людей середнього віку страждають на анемію, тобто нестачу заліза в організмі. При цьому хворі можуть навіть цього не помічати. Але тоді чим же такий важливий цей мікроелемент? Залізо виконує безліч функцій, основна з яких – участь у кровотворенні та перенесенні кисню до всіх життєво важливих органів.

Крім того, залізо обумовлює міцність кісток, відчуває в процесі дихання, а також відповідає за структуру шкіри і волосся. Саме тому лікарі так наполягають на дотриманні дієти залізовмісної або навіть прийомі спеціальних вітамінів.

Чому залізо варто вживати саме з ранку?

Лікарі пояснили, чому для здоров’я так важливо, щоб багаті на залізо продукти були присутні саме в першому прийомі їжі. Справа в тому, що залізо – це нестабільний іон. Організмом він засвоюється довго та його всмоктування залежить від багатьох факторів.

В активній фазі дня, тобто до 12 годин, організм не спить, всі його системи активніші, тому і засвоєння їжі відбувається простіше і швидше, ніж увечері. Також важливо приймати залізо у правильному поєднанні. Наприклад, міцний чай і молочний продукт ускладнюють його всмоктування, а от овочі та цитрусові навпаки стануть відмінними помічниками.

Шпинат

Пам’ятаєте мультфільм про моряка Папая, для якого консервований шпинат був улюбленими ласощами? Ця страва надавала герою неймовірної сили. Звичайно, у мультфільмі події перебільшені, але про користь цього овочу творці анітрохи не збрехали.

Окрім цілого списку вітамінів, цей продукт також є одним із основних джерел заліза. Усього 100 г продукту містять 25% добової норми для дорослої людини. А вітамін С, яким шпинат також багатий, спрощує засвоєння заліза. Зелене листя можна вживати у свіжому вигляді, злегка відварити або додати у звичну яєчню або на бутерброди.

Бобові

Якщо Вам не вистачає енергії в першій половині дня і Вас весь час хилить в сон, спробуйте додати в ранковий раціон страви з бобових. Горох, квасоля, соя, нут чи сочевиця – підійде будь-який продукт. Ця їжа ідеальна як сніданок, адже бобові містять велику кількість клітковини, вони довго перетравлюються, даючи тривалий запас енергії.

Ну і звичайно, у цих культурах багато заліза, інакше вони не потрапили б у цей список. А залізо, як пам’ятаєте, потрібне для дихання. Тому вони можуть врятувати від набридливого позіхання з ранку (воно не завжди з’являється від недосипання), причина може критися в нестачі кисню.

Темний шоколад

Якими ж чарівно апетитними виглядають плитки шоколаду в яскравих упаковках. Іноді ніяка дієта не може змусити відмовити собі в задоволенні з’їсти трохи шоколаду. І якщо вже Ви наважилися побалувати себе солоденьким, знайте, що найкраще припасти ці ласощі на ранок.

Шоколад, особливо темний, багатий на залізо – у плитці з вмістом какао понад 70% містить чверть денної норми цього мікроелемента. Крім того, шоколад стимулює мозкову діяльність, допомагаючи прокинутися та відчути себе з ранку енергійнішими.

попередня статтяПікантний соус з буряка: ідеальний для страв, приготовлених на грилі
наступна статтяЯк вибрати сало: не всі господині знають цей трюк
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я