...
ГоловнаЗдоров'яЯк визначити дефіцит білка в раціоні: підказки організму

Як визначити дефіцит білка в раціоні: підказки організму

Підпишіться на нас:

Одним із найважливіших нутрієнтів є білок. Достатній вміст білка в раціоні – це не тільки ситість при схудненні, як уже неодноразово говорилося.

Білок – це основа, будівельний матеріал для клітин організму. Він присутній у всьому тілі: від м’язів та внутрішніх органів до кісток, шкіри та волосся. А нестача білка в похилому віці загрожує катарактою, проблемами із серцем, м’язовою атрофією.

Білок надходить в організм з їжею і при його недостатності порушуються багато життєвих процесів:

  • Уповільнюється обмін речовин,
  • знижується імунітет,
  • з’являється слабкість,
  • розвивається анемія,
  • погіршується стан волосся та нігтів.

Неочевидні ознаки того, що вам не вистачає білка:

Високий холестерин. Високий показник холестерину може бути викликаний запаленням, гормональним збоєм та надлишком цукру в раціоні. Якщо ви віддаєте перевагу солодощам і у вашому раціоні дуже мало продуктів білкових, то холестерин підвищується через ряд хімічних реакцій, що проходять в організмі.

Відсутність ефекту при спортивних тренуваннях. Харчування, в якому вміст білка мінімальний, веде до атрофії м’язів, втоми та накопичення жиру. Навіть якщо ви більше тренуватиметеся, результат виявиться слабким.

Проблеми з концентрацією уваги, засвоєнням нової інформації, тривожність. Серотонін, дофамін, адреналін та інші нейромедіатори виробляються за допомогою амінокислот, які синтезуються під час розщеплення білків. Дефіцит білка через ряд процесів призводить до низьких показників нейромедіаторів, які допомагають “спілкуватися” нервовим клітинам і в результаті спілкування ми відчуваємо емоції, почуття.

Набір зайвої ваги. Білкова їжа більш ситна, що викликає насичення тривалий час, на відміну вуглеводної їжі. Включаючи в раціон більше білка, менше шансів з’їсти безліч висококалорійної вуглеводної їжі.

Контроль калорійності харчування та БЖВ – це найкраще, що ви можете зробити для свого гарного самопочуття.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Із цим компонентом у складі не можна фарбувати нігті жінкам 40+

Лаки для нігтів містять купу хімічних компонентів зі складними назвами, без яких неможливо досягти яскравого кольору та стійкого...

Які продукти не вживають дерматологи: цей список стане в нагоді кожній дівчині, яка піклується про свою шкіру

Деякі продукти можуть викликати появу прищів та запалень, а також погіршувати стан шкіри при таких захворюваннях, як псоріаз,...

Чому людям похилого віку не варто їсти морозиво: висновки лікарів

Морозиво люблять усі, але не поспішай пропонувати бабусі чи дідусеві зайву порцію — лікарі попереджають, що такі ласощі...

Чому варто спати на лівому боці, щоб поліпшити здоров’я: 5 причин

Чи замислювались ви колись, на якому саме боці вирушати в обійми Морфея? Ні? А ось і дарма! Експерти...