Чим відрізняються білі яйця від коричневих

0
Чим відрізняються білі яйця від коричневих
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Яйця – корисний і поживний продукт, з якого варто починати свій день. На прилавках продовольчих магазинів та ринків можна легко знайти в асортименті як білі, так і коричневі яйця. В основному, вартість останніх вища, і саме їх наші співвітчизники намагаються купувати частіше, вважаючи, що раз дорожче — значить, користі для здоров’я більше. А чи це так? Чи є різниця між яйцями у білій та коричневій шкаралупі насправді?

Вчені та птахівники стверджують, що в цьому питанні ключовим фактором є порода птаха-несучки:

  • курка з білим та світлим забарвленням пір’я несе яйця у світлій шкаралупі;
  • курка з рудим відтінком пір’я або коричневим несе яйця у темній шкаралупі.

З цього випливає, що суттєвої різниці між яйцями коричневого та білого кольору немає, крім самого відтінку. Звісно, багато хто з вас напевно поставив зараз питання: «Якщо немає різниці, то чому яйця в темній шкаралупі продають дорожче білих?» Як з’ясувалося, на це є причина.

Як правило, люди вважають, що коричневе забарвлення яєчної шкаралупи – показник натуральності, а отже, і більшої користі продукту. За це багато хто готовий переплачувати. Але, на жаль, це лише поширений міф!

Насправді яйця у темній оболонці продають дорожче тому, що кури з темним забарвленням пір’я за розміром більші, ніж кури зі світлим оперенням. Як ви розумієте, більший птах і їсть більше. Так як птахівник витрачає більше грошей на прокорм несучок з темним пір’ям, то, звісно, яйця, отримані від цього птаха, будуть коштувати дорожче. Виходить, що переплачувати за коричневі яйця зовсім необов’язково, адже білі не менш корисні та поживні.

Багато наших співвітчизників не можуть уявити собі початок робочого дня без ситної яєчні або відвареного яйця. Це і смачно, і корисно, і поживно. До того ж цей продукт є одним із основних інгредієнтів багатьох страв. Яйця йдуть у салати, у перші страви, у другі страви і навіть у десерти.

Багато хто з вас напевно вважають, що знають про яйця все. Проте ми спробуємо вас здивувати. Крім того, що яйця у світлій шкаралупі нічим не поступаються в плані користі темним яйцям, існує й інші цікаві факти:

  • Яйця довше зберігатимуть свою свіжість, якщо їх розмістити у формі для зберігання гострим краєм вниз, а не тупим, як ми звикли.
  • Куряче яйце не варто тримати біля провіанту, що має різкі та сильні аромати. Справа в тому, що шкаралупа має пористу структуру, що пропускає через себе, як губка, сторонні запахи.
  • Свіжість продукту легко перевірити за допомогою холодної води. Для цього треба помістити яйця у тарілку із водою. Яйця, які спливуть, їсти не можна.
  • У яйцях міститься безпечний холестерин.
  • У цьому продукті багато насичених жирів, які врівноважуються корисними речовинами, що перешкоджають засвоєнню холестерину. До того ж ці речовини допомагають виводити поганий холестерин.
  • Чим свіжіше яйце, тим складніше його очистити від шкаралупи після варіння.
  • Відрізнити відварене яйце від сирого легко. Для цього просто потрібно розкрутити яйце на столі: швидко обертається – отже, відварене, ледь крутиться – сире.

Курячі яйця несуть велику користь людському організму, незалежно від кольору шкаралупи. При цьому важливо розуміти, що у всьому важлива міра. Зловживання навіть найкориснішим продуктом може зашкодити!

попередня статтяЧому не варто залишати дітей наодинці з тваринами
наступна статтяВчені розповіли, яку мелодію будильника вибрати, щоб легше прокидатися вранці
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я