Як зберегти здоров’я під час щоденної роботи за комп’ютером

0
Як зберегти здоров'я під час щоденної роботи за комп'ютером
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Робота за комп’ютером – це тривала сидяча робота, яка може призвести до різних проблем зі здоров’ям, таких як зниження зору, біль у спині, шиї та м’язах рук. Щоб значно зменшити ризик неприємних наслідків, достатньо засвоїти кілька простих правил та прийомів і на постійній основі вповаджувати їх в життя.

Швидке погіршення зору властиве всім, хто змушений проводити у роботі за комп’ютером 6-8 годин на день. Постійно вдивлятися на екран монітора — це справді серйозне навантаження на зорову систему людини. Якщо ви відчуваєте такі симптоми, як зниження гостроти зору, сльозотечу та свебіж очей, головний біль, то, швидше за все, вас спіткав комп’ютерний зоровий синдром. Як можна уникнути шкідливого впливу монітора на наш зір?

Спробуйте скористатися такими рекомендаціями, щоб зберегти здоров’я очей.

  • Освітлення в кімнаті, де ви працюєте на комп’ютері, не повинно бути занадто яскравим, але водночас і занадто темниим. Не варто розташовувати екран навпроти вікна, так як це може призвести до появи відблисків на моніторі, краще розмістити його під прямим кутом до вікна. Якщо кімната дуже світла, то на вікнах мають бути жалюзі або штори. Крім загального освітлення кімнати, необхідна лампа для робочого простору, з яскравістю від 60 Вт, з щільним абажуром, що висвітлює текст на папері, з яким доводиться працювати.
  • Щоб при читанні тексту з екрана уникнути надмірної напруги м’язів очей і, як наслідок, розвитку короткозорості, відстань від монітора до очей повинна становити щонайменше 60 см (відстань витягнутої руки).
  • Через кожні 60-80 хвилин роботи на комп’ютері робіть перерву на 5-10 хвилин, через кожні 2-3 години – на 15-20 хвилин.
  • Під час перерв корисно зробити вправи для очей та кистей рук. Через кожні 20-25 хвилин обов’язково переводьте погляд на якийсь далекий предмет, найкраще подивитися у вікно.
  • Щоб позбавитися відчуття сухості очей, частіше моргайте і прикривайте очі на 5-6 секунд.
  • При наборі тексту намагайтеся якнайменше дивитися на екран комп’ютера, зосередьте свій погляд на клавіатурі.

Якщо після тривалої роботи на комп’ютері ви відчуваєте оніміння або біль у зап’ястях тієї руки, якою ви тримаєте мишку, ви відчуваєте симптоми такого захворювання, як синдром зап’ястного каналу. Причина виникнення цієї хвороби – одноманітна робота пальцями та кистями рук, наприклад рух мишки або друк на клавіатурі протягом тривалого часу.

Ще одна неприємна проблема, з якою постійно стикається користувач ПК, – це болі в спині, які є наслідком сколіозу (викривлення хребта) та остеохондрозу (ущемлення нервових закінчень). Працюючи за комп’ютером досить тривалий час доводиться проводити у одному й тому ж позі, що призводить до тривалого навантаження однією групи м’язів, отже, і до перенапруження і виникнення болю у спині. При цьому інші групи м’язів позбавлені цього навантаження, що, у свою чергу, призводить до атрофії цих м’язів.

Щоб не допустити появи та розвитку таких неприємностей, як хвороби хребта та синдром зап’ястного каналу, достатньо слідувати нескладним рекомендаціям:

  • Підганяйте по висоті комп’ютерне крісло так, щоб погляд упирався трохи нижче верхньої точки монітора. Сам монітор слід нахилити трохи назад.
  • Під час роботи кисті рук краще тримати горизонтально, лікті повинні бути зігнуті під прямим кутом і спиратися на підлокітники крісла. Періодично робіть найпростішу розминку для рук та пальців, тобто просто згинайте та розгинайте їх.
  • При тривалій роботі за комп’ютером кожні 25-30 хвилин змінюйте позу на більш зручну. Спина має бути прямою, але не напруженою.
  • Якщо з’являється відчуття втоми або болю в спині, відкиньтесь на спинку крісла, заплющте очі і повністю розслабтеся на 2-3 хвилини. Після цього трохи розімніться, пойдіть по кімнаті, потягніться. При сильній втомі також можна трохи сполоснути прохолодною водою обличчя, руки, потилицю – це допоможе вам підбадьоритися.
  • При появі болю в спині і руках її можна спробувати зняти фізичними вправами, такими як потягування всім тілом з піднятими вгору руками, вигинання тіла назад і нахили вперед, повороти голови, розведення рук у сторони, стискання-розтискання кистей рук, струшування розслабленими кистями та виконання ними обертальних рухів. Після розминки зробіть собі легкий масаж шиї та плечей, тобто просто добре розімніть їх руками.

Виконуйте корисні поради, пречислені вище і залишайтеся здоровими!

попередня статтяТренування з похмілля може завдати більше шкоди, ніж користі
наступна статтяПрикмети, які віщують людині швидке збагачення
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я