Чотири харчові звички, через які ви втрачаєте волосся

0
Чотири харчові звички, через які ви втрачаєте волосся
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Краса волосся залежить від багатьох факторів, і один з головних – харчування. Чи знаєте ви, що надлишок деяких елементів може призвести до випадіння волосся? Ту ж загрозу становлять і певні дієти.

Втрата волосся в невеликих кількостях – частина природного процесу їх оновлення, проте в деяких випадках мова дійсно може йти про витончення волосся. Якщо випадіння перевищує 100 волосин в день, варто почати стежити за станом вашого здоров’я. З віком ріст волосся сповільнюється, проте для таких неприємностей можуть бути інші причини. Наприклад, деякі харчові звички. Незалежно від типу та зовнішнього вигляду волосся, всі вони схожі за складом, і ті продукти, які ви вживаєте в їжу, впливають на їхній стан.

Пам’ятайте, що процес облисіння у чоловіків та жінок може відрізнятись, тому й методи боротьби з ним будуть різними. У жінок здоров’я волосся може бути підірване як вагітністю, так і менопаузою. Тим не менш, прекрасна стать, як правило, стикається з цією проблемою пізніше, і близько 40 відсотків жінок у віці 70 років страждають на облисіння за жіночим типом.

Випадіння волосся може бути спричинене хворобами, стресом, стрімкою зміною ваги, а також бути наслідком лікування раку. У будь-якому випадку краще звернутися до лікаря, щоб не пропустити сигнал про те, що у роботі в організмі щось йде не так.

Якщо серйозні захворювання виключаються, то, швидше за все, справа виявиться в нестачі чи надлишку певних речовин. Із цим можна боротися, коригуючи свою дієту. То які харчові звички шкодять красі волосся?

Ви ігноруєте продукти, багаті на залізо і вітамін B12

Як відомо, дефіцит кальцію може негативно позначитися на стані волосся та нігтів, але це далеко не єдиний елемент, що впливає на здоров’я волосся. Лікарі зазначають, що дефіцит заліза може характеризуватись надмірною втратою волосся. Такий же результат може призвести і дефіцит вітаміну B12. Хороша новина полягає в тому, що його легко заповнити, підібравши правильні інгредієнти для сніданку. Це яйця, молоко, сир, гриби, риба та молюски. А особливо багата B12 печінка. У тому ж наборі продуктів міститься і залізо, а ще його можна отримати із шоколаду, ягід, гречки та вівсянки. Також варто звернути увагу на бобові – горох, квасолю та сочевицю.

Ви споживаєте надто багато вітаміну А

Не менш важливо стежити за вітаміном А, оскільки його надмірне споживання може призвести до витончення та випадіння волосся. Найчастіше гіпервітаміноз виникає при прийомі вітамінних комплексів, при відміні яких стан стабілізується, проте справа може бути і у зловживанні деякими продуктами. Це трапляється набагато рідше, але у разі сумнівів все ж таки варто тимчасово виключити з меню моркву, гарбуз, персики, абрикоси, яблука, кавун, диню, зелень і деякі інші продукти. Краще попередньо проконсультуватись із фахівцем.

Ви на низькобілковій дієті

Вчені з’ясували, що дієта з низьким вмістом білка може спричинити випадіння волосся. Як правило, її прописують при захворюваннях нирок, оскільки вона знижує навантаження на цей орган. Якщо ви уникаєте протеїнів з інших причин, можливо це занадто ризикована стратегія. Адепти низькобілкової дієти схильні відмовлятися від м’яса, риби, яєць та молочних продуктів на користь овочів та фруктів. Іноді заборона поширюється навіть на бобові. Лікарі рекомендують ставитись до подібних дієт з обережністю та уважно стежити за тим, щоб в організм надходило достатньо корисних речовин. Найкращі джерела білка — сочевиця та інші бобові, шпинат, насіння та горіхи. Страви з них підійдуть навіть тим, хто уникає будь-яких продуктів тваринного походження. Іншим рекомендується не забувати про рибу, м’ясо та сир.

Ви маєте схильність до швидкої втрати та набору ваги

Неодноразові втрата і набір ваги можуть вплинути на стан волосся, роблячи його ламким. Це означає, що дієти, які мають на увазі екстремальне схуднення, краще не пробувати. Небезпека для організму представляє не тільки стрімка втрата ваги, але і його набір, тому якщо у вас є побоювання щодо вашої харчової поведінки, і вам здається, що ви погано його контролюєте, можливо, з цим питанням варто звернутися до фахівця.

попередня статтяЯк приготувати томатно-яблучний соус на зиму, який смачніший за магазинний кетчуп
наступна стаття3 способи використання розсолу: не виливайте цінний продукт
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я