...
ГоловнаЗдоров'я5 найгірших "кавових" звичок для здоров'я та схуднення: що не потрібно робити,...

5 найгірших “кавових” звичок для здоров’я та схуднення: що не потрібно робити, якщо хочеться випити чашку кави

Підпишіться на нас:

Кава – один із найпопулярніших напоїв, особливо останні роки.

Випити чашку ароматного напою вранці або в обідню пору з друзями для багатьох людей вже стало традицією і невід’ємною частиною життя.

Але не завжди вживання кави може бути корисним та нешкідливим для здоров’я.

Нижче пропоную розібрати 5 найгірших кавових звичок, яких краще не робити:

  • Пити каву натщесерце

Кава відома своєю підбадьорвливою властивістю і тому дуже часто люди п’ють її відразу після пробудження, щоб швидше прийти «у почуття».

Однак таке рішення не зовсім корисне для здоров’я. По-перше, випита кава натщесерце перебиває апетит, що не дозволяє з’їсти повноцінний сніданок, який дасть насичення на тривалий час.

Як правило, люди, що випивають каву, натщесерце не снідають і потім постійно перекушують не зовсім здоровими продуктами.

По-друге, небажано пити каву на порожній шлунок, тому що вона подразнює слизову шлунка, що може призвести до печії та інших неприємних відчуттів.

Кращий час випити філіжанку кави для бадьорості через годину після нормального сніданку, або обіду.

  • Калорійні добавки

Мода на каву росте з кожним роком. Раніше було лише кілька різновидів: еспресо, американо, капучино та латте. Тобто кава з водою, молоком та молочною піною.

Зараз асортимент розширений настільки, що в напій додають збиті вершки, морозиво, сиропи, арахісову пасту, вершковий сир, шоколад, карамель, зефірки та інші ласощі.

Завдяки цим добавкам напій підвищує свою калорійність у десятки разів. Вживання таких видів кави може несвідомо призвести до високого стрибка цукру в крові та надмірного споживання калорій, що у свою чергу є основною причиною надмірної ваги.

  • Занадто багато кави

Вживання кави в помірних кількостях можна вважати корисним.

Напій нормалізує тиск, підвищує скоротливість м’язів, збільшує настрій, підвищує працездатність і навіть прискорює основний обмін речовин.

Однак, надмірне споживання кави та інших кофеїновмісних напоїв призводить до погіршення якості сну, прискореного серцебиття, головного болю, дратівливості та харчових розладів.

Європейське агентство з безпеки харчових продуктів та інші авторитетні організації дійшли висновку, що для здорової людини допускається до 400 мг кофеїну на день. У середньому це до 4-5 чашок еспресо.

Однак, варто враховувати, що у всіх людей різна чутливість до кофеїну. Комусь буде достатньо однієї чашки, щоб відчути побічні ефекти.

  • Напій з десертом

Трохи вище я вже згадав про різні калорійні добавки в самий напій. Але ще однією поганою “кавовою” звичкою є покупка до напою десерту.

У нашому суспільстві вже склалася така традиція, що чай та кава треба обов’язково пити з чимось солоденьким.

До того ж у багатьох кав’ярнях до напою пропонують взяти тістечко і навіть роблять акції на такі «набори», щоб створити стимул до покупки.

Але знову ж таки, булочки, цукерки та тістечка – це висококалорійні продукти, які крім цукрів ще містять багато шкідливих жирів.

Після регулярних таких кава-брейків буде недивним збільшення ваги, проблеми із травленням та підвищення ризиків запальних процесів.

  • Пити каву з апарату

У кожному торговому центрі можна побачити каву-апарати. Їхні основні плюси в тому, що напій готується дуже швидко і коштує в кілька разів дешевше.

Однак, це дуже сумнівні плюси.

Крім того, що не зрозуміло який сорт насіння і вид кави використовується, так ще це сухі молочні та кавові суміші, якість яких також залишається загадкою.

Якщо ви готуєте каву самостійно або купуєте в кав’ярні, ви можете контролювати процес приготування і кількість доданого цукру, що неможливо зробити з апаратним напоєм.

Навіть зменшення цукру натисканням кнопок на апараті не дає вам повну інформацію про його кількість.

Звертаємо вашу увагу, що стаття має ознайомлювальний характер і не є закликом до дії.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...

Чому ми відчуваємо втому після відпочинку на свіжому повітрі і як цього уникнути

Пара годин біля басейну — і вас уже хилить у сон, а якщо провести на свіжому повітрі всі...