5 продуктів, які варто виключити зі свого раціону в період менструації

0
5 продуктів, які варто виключити зі свого раціону в період менструації
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Які продукти і чому варто виключити зі свого раціону в період менструації, розповідають Юлія Енхель, президент міжнародної корпорації ENHEL Group та засновник клініки ENHEL Medical Wellness Dome та Тамара Зурабовна Гелашвілі, завідувачка відділення інноваційної медицини Будинку Enhel.

Особливості харчування під час менструації

Менструація, або, як її ще називають у народі, «червоний день календаря» — показник здоров’я репродуктивної функції. Враховуючи індивідуальні особливості життя, харчування, здоров’я та характеру, у кожної з нас цей період проходить по-різному.

Часто менструація супроводжується слабкістю, сонливістю, перепадами настрою. Наше завдання в ці дні – полегшити всі симптоми та докласти зусиль для підтримки максимально комфортного стану. Зробити це можна, зокрема, з допомогою корекції раціону. Якісний сон та заняття спортом теж відіграють важливу роль у формуванні здорового менструального циклу, але питанню під час менструації необхідно приділити особливу увагу.

 «У такий важливий період для покращення самопочуття та зниження неприємних відчуттів необхідно проявити турботу про себе. Поповнюйте дефіцит необхідних вітамінів та мікроелементів, заряджайте організм лише правильною енергією у вигляді здорових продуктів. Тоді ваше тіло відповість взаємністю і буде радувати гарним самопочуттям, сяючою шкірою та гарним силуетом!» – говорить Юлія Енхель.

Насамперед це пов’язано з крововтратою, компенсувати яку допомагає їжа, багата на залізо, наприклад, гречка, яловичий язик, печінка. Для кращого засвоєння заліза та підвищення рівня гемоглобіну необхідні білки: яйця, м’ясо індички. Також варто збагатити раціон вітамінами у вигляді свіжих овочів та фруктів.

Про правильне харчування та суперфуди, які потрібні для підтримки здоров’я організму, сказано багато. А ось про умовно заборонені під час менструації продукти, що погіршують її перебіг, мало хто знає.

Цукор негативно позначається і на самому перебігу менструації, і на стані шкіри в цей період, а також сприяє появі надмірної ваги та провокує здуття живота. Хоча під час менструацій як раз і хочеться дуже солодкого, але арто вживати солодощі помірно і усвідомлено та не піддаватися слабкості. Можна замінити вуглеводні десерти більш корисними продуктами, щоб уникнути побічних ефектів та посилення неприємних відчуттів. Наприклад, фрукти, сухофрукти або кілька часточок темного шоколаду стануть чудовою альтернативою цукеркам або тістечку.

Солона, гостра та копчена їжа. В основному під час менструації виникають набряки, що пов’язано зі зміною рівня прогестерону і естрогену в організмі. Вживання великої кількості солі в цей період може посилити набряклість, а також підвищити артеріальний тиск та погіршити роботу нирок. Копченості теж сприяють зміщенню водного балансу та затримці рідини в тілі.

Жирні сажені страви та фастфуд. Така їжа  теж буде не найкращим вибором. Все тому, що трансжири, що містяться в такій їжі, знижують рівень жіночого гормону естрогену, а його недолік посилює біль і кровотечу. Крім того, насичені жири можуть стати причиною запалення, яке посилить і так складний фізичний стан організму в ці дні.

Кава. Ми любимо каву за її здатність дарувати нам бадьорість. Але зворотний бік цього ефекту у надмірному збудженні нервової системи, яка й так дуже чутлива під час критичних днів. Також кава може провокувати головний біль, на який часто страждають дівчата під час менструації. Звести вживання кави до мінімуму варто і в тому випадку, якщо ви схильні до дратівливості і перепадів настрою. Кофеїновмісні газовані напої теж варто виключити, оскільки вони містять фосфати, що ускладнюють засвоєння такого необхідного заліза.

Алкогольні напої. Алкоголь затримує рідину в організмі і сприяють ще більшій набряклості. Також вони розширюють судини і можуть посилити болючі відчуття. За даними деяких досліджень, алкоголь у період менструації також провокує порушення сну.

попередня статтяЖурнал Time назвав Ілона Маска “людиною року – 2021”
наступна стаття51-річна Наомі Кемпбелл блиснула на кінофестивалі в ефірній білі сукні, що оздоблена камінням
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я