3 види спорту, які здатні продовжити життя

0
3 види спорту, які здатні продовжити життя
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Розбираємось, які види спорту можуть додати до середньої тривалості життя до 10 років, а які менш ефективні з погляду довголіття.

Виявлено цікаву закономірність. Нове дослідження, опубліковане в Mayo Clinic Proceedings, показало, що соціальна взаємодія в командних видах спорту може додати ще одну перевагу до і без того довгого списку переваг вправ. І ця перевага – збільшення тривалості життя. Але які види спорту найефективніші?

Співавтор дослідження доктор Джеймс О’Кіф заявив: «Ми розуміємо, що з погляду і психічного, і фізичного благополуччя та довголіття, соціальні зв’язки — це, мабуть, найважливіший критерій для довгого, здорового та щасливого життя». У дослідженні було проаналізовано дані близько 8,5 тисяч дорослих, які не страждають на серцеві або онкологічні захворювання. Піддослідні заповнили анкети, якими лікарі визначили тип і частоту їх звичок у плані фізичної активності.

Дослідники спостерігали за учасниками протягом 25 років, і за цей час близько 4,5 тисячі померли. Отримані дані скоригували з урахуванням різних чинників, від соціально-економічного становища до вживання алкоголю. Вивчивши основний вид вправ, що виконувалися учасниками, вчені виявили чіткий зв’язок між довголіттям та соціальними видами спорту.

Відповідно до дослідження, вправи, які виконуються разом із партнером чи у групі, виявилися «кращими для довголіття», ніж одиночні заняття. Тобто їзда на велосипеді, плавання чи біг підтюпцем менш ефективні, ніж теніс, бадмінтон та футбол, якщо вас цікавить тривалість життя. Звичайно, значна частина піддослідних займалася різними фізичними вправами щотижня, але закономірність виявити все ж таки вдалося.

Отже, які вправи найкраще підходять збільшення тривалості життя?

За результатами дослідження теніс вийшов на перше місце, додавши до тривалості життя учасників експерименту в середньому 9,7 років. Бадмінтон, який додав у середньому 6,2 років, опинився на другому місці. А футбол, який може додати 4,7 років, посів почесне третє місце у рейтингу найкращих видів спорту для довголіття.

Хоча поодинокі види спорту менш ефективні з погляду продовження життя, вони можуть додати кілька років. Автори дослідження дійшли висновку, що біг підтюпцем може додати 3,2 рокіа. У свою чергу, художня гімнастика додає в середньому 3,1 років до тривалості життя. І навіть прості заняття у оздоровчому клубі можуть продовжити життя на додаткові 1,5 року.

Цікаво, що важливо підтримувати заняття спортом регулярно, тоді як тривалість вправ величезної ролі не грає. У учасників дослідження була різна тривалість занять, але це не мало помітного значення для їхніх показників. Ті, хто грав у теніс, підтримували фізичну активність протягом приблизно 520 хвилин на тиждень, а відвідувачі оздоровчого клубу витрачали на вправи майже 600 хвилин на тиждень, а результативнішою все одно виявилася гра в теніс.

Втім, це не означає, що не потрібно займатись спортом самостійно. Це також може продовжити ваше життя та дати інші переваги для вашого здоров’я. Тим не менш, існує безліч інших досліджень, що доводять зв’язок між соціальною взаємодією та гарним самопочуттям.

У Сполученому Королівстві було проведено дослідження, яке показало, що студенти, які займалися командними видами спорту, рідше страждали від психічних проблем, ніж ті, хто займався спортом індивідуально. Втім, з віком стає важливіше підтримувати будь-яку активність, і підійдуть навіть нескладні фізичні вправи, головне, щоб вони були регулярними.

попередня статтяМаринована цвітна капуста: хрумка, ароматна та смачна закуска
наступна статтяЩо робити з огірками, банка з якими зірвалася
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я