Що робити з огірками, банка з якими зірвалася

0
Що робити з огірками, банка з якими зірвалася
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Прикро, коли ретельно підготовлені та законсервовані овочі підносять сюрприз у вигляді кришки, що зірвалася. Особливо часто “грішать” цим огірки. Перше, що спадає на думку, це відправити невдалі заготівлі у відро для сміття. Але поспішати не варто, особливо, якщо замінити огірки, що зіпсувалися, нічим.

Чому банки вибухають

Найчастіше причиною є молочнокислі бактерії. Вони скрізь — у повітрі, на поверхні предметів та продуктів.

Потрапляючи до банки, вони починають активну життєдіяльність, у результаті утворюється вуглекислий газ. Саме він створює тиск, від якого зриває кришку.

Важливо: у статті йдеться про ситуацію, коли кришки зривають протягом 2-3 тижнів після закривання.

Чи небезпечні огірки з банки, що вибухнула

Багато хто вважає, що огірками, що «вибухнули», можна отруїтися. Проте молочнокислі бактерії не завдають шкоди людині. Саме вони беруть участь у процесі квашення, наприклад, капусти.

Є ризик, що до банки потраплять й інші мікроорганізми. Але трапляється це набагато рідше.

Відрізнити “корисне” бродіння просто – огірки набувають кислинки і приємно пахнуть, як при заквасці. Якщо запах неприємний чи дивний, а огірки не підкисли, вміст банок краще викинути.

Кожен сам для себе вирішує, чи варто ризикувати, вживаючи консерви, що вибухнули. З’ясувати точно, що спричинило таку реакцію лише в лабораторних умовах. Але слід пам’ятати, що тривожною ознакою є скоріше відсутність бродіння, аніж його наявність.

Чи можна замаринувати повторно

Якщо кришку зірвало через кілька днів після заходу сонця, а огірки при цьому не забродили і приємно пахнуть маринадом, то їх можна знову закатати.

Потрібно дістати огірки з банок та ретельно промити. Потім взяти чисті банки, укласти в них огірки та залити окропом. Дати постояти кілька хвилин, злити воду та довести до кипіння. З цієї води приготувати новий маринад, взявши з рецепту інгредієнти та зменшивши дозування вдвічі.

У трилітрову банку необхідно кинути дві подрібнені пігулки аспірину і залити її свіжим маринадом. Закатати, перевернути і укутати пледом для поступового остигання.

Аспірин знезаразить вміст, навіть якщо туди проникли бактерії.

Деякі господині обходяться без аспірину. Вони збільшують дозу оцту або лимонної кислоти, заливають банку маринадом тричі, після чого закочують. Варіант підійде тим, хто любить гострі заготовки.

Існує думка, що причиною зривання кришки може стати збудник ботулізму. Але тим і підступний ботулізм, що він ніяк себе не виявляє. Заражена банка стоятиме, смак та колір вмісту не зміниться. Рідко коли може здуватись кришка, з’являтися каламутний осад, але найчастіше ніяких ознак не спостерігається.

попередня стаття3 види спорту, які здатні продовжити життя
наступна статтяЧому фікус почав скидати листя: помилки садівників
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я