Вчені розповіли, чи можна їсти почорнілі банани

0
Вчені розповіли, чи можна їсти почорнілі банани
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Чим банан чорніший, тим він кращий і містить набагато більше корисних речовин.

Китайські дослідники сходяться в тому, що банани різного ступеня зрілості мають різний склад і поживні властивості. І чим банан чорніший, тим у ньому більше корисних речовин.

Однак банани, що почорніли, є непопулярним продуктом і, на жаль, їх часто просто викидають.

На плантаціях банани, які йдуть на експорт, спеціально збираються зеленими, щоб витримати довге транспортування. Це означає, що всі банани, які є на прилавках наших магазинів, були зібрані незрілими. У них є багато кислот і нерозчинний крохмаль, який не перетравлюється організмом і може викликати дискомфорт у кишечнику. Однак саме цей крохмаль є прекрасним живильним середовищем для кишкових бактерій.

У міру дозрівання банана цей крохмаль перетворюється на цукор, який робить банан солодким на смак. Цей цукор легко засвоюється організмом і дає йому сили та енергію.

Але найцікавіше відбувається, коли банан починає перезрівати. У цей час у ньому зепускаються процеси ферментації, під час яких синтезуються нові поживні речовини та навіть вітаміни. Так, максимальна кількість антиоксидантів міститься у найбільш чорних бананах. Ще в перестиглому банані набагато більше калію і вітамінів А і С. Ну а якщо ви з’їдатимете 1 перезрілий банан на день, ви підвищите імунітет.

Ще у перезрілих бананів є інший, менш відомий нам потенціал. Зовсім недавно китайські дослідники виявили всередині чорних плям бананів, що перезріли, особливу біологічно активну сполуку — гомодимерний фруктозо-зв’язуючий лектин. Це позаклітинний білок, який має здатність пов’язувати залишки вуглеводів на поверхні клітини і таким чином перешкоджає виникненню різноманітних захворювань. Зокрема, утворення ракових клітин. Більше того, дослідники вважають, що “банановий лектин” завдяки цій своїй властивості найближчим часом може стати доступним анти-ВІЛ препаратом, який має, крім усього іншого, імуномодулюючу та протипухлинну активність.

Тому банани, що перезріли, можна і потрібно їсти. І більше того, цілком має сенс “витримувати” щойно куплені жовті банани до зрілого стану, адже в них стільки всього корисного!

З іншого боку, зелені банани добре впливають на мікрофлору кишечника, підгодовуючи її і мають нижчий глікемічний індекс.

Ну а якщо банани, що переспіли, не подобаються вам на смак, спробуйте приготувати з них якийсь корисний десерт, наприклад, бананове печиво, банановий кекс або морозиво.

попередня статтяНатуральний м’ясний делікатес дуже простим способом
наступна статтяМариновані печериці, які готуються лише 5 хвилин: для салатів, і як самостійна закуска
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я