Здорове харчування та звички: як привчити себе харчуватися правильно

0
Здорове харчування та звички: як привчити себе харчуватися правильно
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Як відомо, правильний спосіб життя потребує збалансованого раціону. А це означає, що потрібно постійно думати про те, коли, що і як ми їмо. Для цього доведеться виробити правила, що часом змінюють наші уявлення про раціон кардинально.

Погодьтеся, краще бути рабом здорового харчування, ніж рабом своїх звичок. Наприклад, рідко хто з юності має звичку випивати по 8 склянок води на день. Однак, заради свого здоров’я та правильного харчування багато хто згоден зробити цей часом насильницький акт своєю гарною звичкою.

Здорове харчування та шкідливі звички

Якщо ви вважаєте, що морально готові перейти до правильного способу життя, перше, на що варто звернути увагу на здорове харчування та звички. Причому потрібно не лише придбати корисні, а й насамперед відмовитися від шкідливих. А саме:

  • Перестаньте їсти, харчове “сміття” і все, що хочеться. Знайте завжди міру! Пам’ятайте, що за день нормальній людині потрібно 1400 кк і ви повинні їх розумно розподілити між 3 основними прийомами їжі та перекусами. До речі, перекус має бути теж збалансованим та розумним. Наприклад, не забивайте шлунок шоколадними батончиками, печивом чи хот-догами. Перекус на те і перекус, що має бути легким. Його шлунок повинен прийняти майже непомітно і взяти від нього тільки корисні мікроелементи. Тому, якщо хочеться солоденького – з’їжте соковитий фрукт чи йогурт, солоного – погризіть горішки
  • Не їжте на ніч. Останній раз поїсти треба не менше ніж за 4 години до сну. Інакше ви змусите свій шлунок працювати, а він за це вам помститься відкладенням кілограмів. Доведено, що травний тракт активно працює лише вранці і до обіду, тобто, у цей час він максимально правильно розподіляє корисні речовини у вашому організмі та наповнює його енергією на весь день.
  • Відмовтеся від висококалорійних смаколиків і солодких газованих напоїв. Як ви самі розумієте, корисною їжею це не назвеш і благотворно впливати на ваш організм таке меню теж не може.
  • Відмовтеся від алкоголю. Він не тільки сам по собі шкідливий, але й також є подразником апетиту, саме тому після алкоголю так хочеться їсти і, як правило, ви їсте багато, а потім шкодуєте про це.

Правильний раціон починається з ранку. Сніданок має бути! Це величезна помилка, що, не поївши (якщо навіть не хочеться), ви набудете ідеальної фігури. У такому разі, єдине, що ви придбаєте – це голодна непритомність і гастрит. На сніданок можна їсти кашу, злаки, сир, йогурт, фрукти, білкові продукти… Вибір величезний!

Перед кожним сніданком, обідом та вечерею варто випивати склянку води, це допоможе розбудити шлунок та підготувати його до прийому їжі. Причому візьміть собі за правило не пити рідину під час та відразу після трапези. Будь-яке питво під час та після їжі знижує концентрацію шлункового соку, тим самим уповільнюючи травний процес.

Прийміть як даність, що потрібно якомога більше свіжих овочів і фруктів, продуктів, багатих рослинним білком, клітковиною, вітамінами і мікроелементами.

Якщо ви солодощі, замініть білий цукор коричневим, а найкраще перейдіть на мед. Він корисний і чудово засвоюється в організмі. Решту солодкого — виключити!

І нарешті перед сном випивайте склянку кефіру. Цей напій унікальний тим, що при високій поживності він має низьку калорійність. Також він допомагає упорядкувати мікрофлору кишечника. Тому, якщо дуже хочеться перекусити перед сном, випийте кефір – в ньому білки, що легко засвоюються, і він «заморить черв’ячка».

Звикніться з тією думкою, що корисна їжа та спосіб життя пов’язані між собою, без одного не буде іншого. Тому, якщо ви все ж таки задумалися про свій раціон і дійсно хочете його змінити на користь корисного, доведеться йти на жертви і поміняти свій повсякденний спосіб життя. Успіхів!

попередня статтяСмачний та простий сніданок за лічені хвилини: оладки з начинкою з ковбаси та сиру
наступна статтяВипічка до чаю з простих та доступних інгредієнтів
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я