Як в домашніх умовах приготувати яблучний оцет

0
Як в домашніх умовах приготувати яблучний оцет
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ті, хто хоч раз робив оцет із яблук самостійно, знають, наскільки він відрізняється від заводського. Смак, запах і колір не йдуть у жодне порівняння. Спробуйте приготувати домашній яблучний оцет і ви ніколи не купите його в магазині.

Підготовка

Для оцту можна використовувати яблучний опад, зелені і навіть яблука, що підгнили, (гниль необхідно вирізати). Якщо яблук достатньо, краще взяти здорові зрілі плоди, з них оцет вийде максимально корисним і ароматним.

Плоди необхідно збирати у суху погоду, щоб кілька днів до цього не було дощу. Мити не можна. Зверху плоди вкриті мікроскопічними грибками, які стануть природною закваскою.

Якщо яблука виявилися брудними і їх все ж таки доведеться мити, варто заздалегідь зробити закваску з немитих ягід. Влітку можна використовувати малину, смородину, чорницю. Восени виноград, ремонтантну малину.

Їх потрібно розім’яти, розбавити водою 1:1, додати трохи цукру (0,5 ч. л. на півсклянки рідини), обв’язати марлею і поставити в тепле місце. Коли почнеться бродіння, закваска готова.

Приготування

Яблука треба потерти на овочевій тертці, помістити у пластикову або емальовану ємність. Залити теплою водою (1 частина яблук, 2 частини води). Можна додати трохи цукру, щоб прискорити процес бродіння. Але в самих яблуках міститься достатньо цукрів, щоб бактеріям було чим харчуватися.

Влити закваску і поставити у тепле місце, обв’язавши ємність тканиною.

Коли почнеться бродіння, підніметься “шапка” із яблук. Декілька разів на день рідину потрібно перемішувати, щоб на “шапці” не оселилися гнильні бактерії.

Через 2-3 дні вміст ємності необхідно процідити, макуху викинути.

Цікаво: якщо на цьому етапі отриману рідину розлити у пластикові пляшки та залишити у теплому місці, через пару днів буде готовий яблучний квас.

Проціджену рідину необхідно перелити в банку або іншу ємність і залишити на місяць у теплому місці. Шийку ємності обв’язати марлею або нещільною тканиною.

Оптимальна температура для життєдіяльності оцтових бактерій +25 – +30 °. При нижчій температурі приготування може тривати довше.

Оцтовим бактеріям потрібен кисень, тому не можна щільно закривати ємність. Без доступу кисню розвиваються винні бактерії.

Саме тому у недосвідчених виноробів замість вина часто виходить оцет. У посудину просто потрапляло повітря.

За місяць оцет буде готовий. Його потрібно злити з осаду, розлити по банкам (пляшках) закрити кришкою та відправити на зберігання.

Зберігається яблучний оцет може в холодильнику або за кімнатної температури.

попередня статтяЯк рідину після варіння овочів використовують при вирощуванні кімнатних рослин
наступна статтяЯк з картоплі та курки приготувати смачну страву для всієї родини
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я