Обліпиховий рай: усі секрети сонячної ягоди

0
Обліпиховий рай: усі секрети сонячної ягоди
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У вересні починає дозрівати обліпиха, джерело величезної кількості вітамінів. Що потрібно знати про цю ягоду?

Більшість ягід, урожай яких збирають у вересні, а це брусниця, ожина, шипшина, журавлина, калина, мають властивості, дуже актуальні восени, – вони зміцнюють імунітет. Обліпиха не виняток.

Аскорбінова кислота захистить від вірусів та допоможе судинам

У ній так багато аскорбінової кислоти, що кращого засобу для захисту організму від підступних вірусів важко знайти. І саме тому народні рецепти, в яких є обліпиха і якими користувалися наші предки, особливо ефективні восени та взимку, коли ризик застудитися дуже великий.

Обліпиха буде корисною не лише для профілактики ГРВІ та грипу. З огляду на великий вміст у плодах вітамінів, вони показані при авітамінозі, недокрів’ї і навіть при лікуванні захворювань очей. Згадаймо ще раз про аскорбінову кислоту, що міститься в ягодах. Користь від неї величезна: вона збільшує згортання крові, знижує проникність судин, сприяє виділенню жовчі, знімає запалення, покращує травлення, відновлює щитовидну залозу, функції печінки та інших внутрішніх органів.

Однак це ще не все. Знайдіть рецепт крему чи мазі на основі обліпихи. Така «косметика» інтенсифікує процес загоєння за будь-якого пошкодження шкіри або опіку. Ефект досягається за рахунок вітаміну С та антиоксидантів.

Вітаміни та мікроелементи для оновлення клітин

Обліпиху справедливо називають незамінним джерелом вітамінів групи В і Е, каротину, мікроелементів — натрію, калію, кальцію, магнію та фосфору, які є важливими для відновлення клітин. Пектини, дубильні та білкові речовини, фітонциди, органічні кислоти – список речовин, якими насичені ягоди обліпихи, можна перераховувати довго. Але назвемо ще тіамін і рибофлавін – вони найсприятливішим чином впливають на нервові клітини, омолоджують їх. Одна з найголовніших переваг, якими може похвалитися обліпиха, – це її здатність приносити радість, оскільки в ягодах виявлено “гормон радості” – серотонін.

Протипоказання до застосування

Хоч ця сонячна ягода і корисна, але також вона має і недоліки. Вся справа у протипоказаннях до її вживання. У стоп-лист потрібно занести обліпиху тим, хто має індивідуальну непереносимість, які мають хвороби печінки, підшлункової залози, за будь-яких серйозні захворювання ШКТ. Крім того, попереджають лікарі, обліпиха може бути небезпечна при цукровому діабеті та сечокам’яній хворобі.

попередня статтяБаклажани смажені кружальцями на зиму по-східному
наступна статтяЩо додати в начинку для пельменів, щоб стало смачніше
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я