Перезимує навіть найпримхливіший виноград: в такий спосіб готують лозу до зимівлі

0
Перезимує навіть найпримхливіший виноград: в такий спосіб готують лозу до зимівлі
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Виноград має два найуразливіші місця — хвороби та зимівля. Суворі зими цей південний гість переносить важко, а іноді й зовсім гине.

Власники виноградників обов’язково вкривають лозу на зиму.

Але дачник часто не має часу, сил чи навичок. Також любителі часто пускають виноград на альтанки, навіси, паркани, для того щоб він виконував і декоративну функцію.

Щорічно знімати товсті стволи для укриття складно, а іноді й зовсім неможливо. Але досвідчені виноградарі захищають лозу від негативного впливу зимових холодів не лише укриттям. Існує низка заходів, які готують рослину до зимівлі.

І особливо важливо їх дотримуватись, якщо лоза залишаються до весни без укриття.

Підживлення

Восени винограду потрібен калій та фосфор. Вони допоможуть молодим пагонам здеревніти, а також сприятимуть закладанню плодових бруньок на наступний рік.

Використовувати для підживлення можна попіл, розвести потрібно у відрі води 1-1,5 склянки. На одну рослину достатньо 1 відра.

З мінеральних добрив найкраще підходить монокалійфосфат (1,5 ст. л. на 10 л води).

Удобрювати краще водяними розчинами. У такому вигляді рослина одразу може споживати поживні речовини. Якщо попіл або монокалійфосфат вносяться в сухому вигляді, їх потрібно обов’язково закласти в ґрунт розпушивши біля кореня, а потім добре пролити це місце, якщо немає дощів.

Гарний полив

Пізньої осені необхідно добре полити рослини. Це допоможе їм легше пережити зиму, адже навіть у сплячому стані рослини споживають та випаровують вологу.

Укриття

Якщо виноград регулярно підмерзає, є сенс укрити його хоча б агроволокном високої щільності. Зробити це можна, навіть якщо рослина закріплена на якійсь конструкції. Але якщо зима з дощами, то робити цього не варто, бо агроволокно намокне, що посилить ситуацію.

Ще один варіант укриття – синтепон. Це недорогий матеріал, який добре утримує тепло. Він легкий, довговічний, з нього легко зробити укриття будь-якої форми, навіть пошити чохол на невелику альтанку. Але він намокає, тож зверху треба вкривати плівкою або брезентом.

Якщо виноград знаходиться на шпалері, то найпростіший варіант захисту, який практикується десятиліттями, – прикопування.

Лоза поміщається в траншею, фіксується і засипається землею на 10-15 см. З таким укриттям перезимує навіть вередливий виноград.

попередня статтяЯкі незвичайні інгредієнти додають досвідчені господині до оселедця “під шубою”, щоб здивувати гостей
наступна статтяЯк приготувати класичний соус для шаурми, який зробить її смачнішою
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я