Іван-чай та його користь: все, що треба знати про приховані ресурси придорожньої трави

1
Іван-чай та його користь: все, що треба знати про приховані ресурси придорожньої трави
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Цілющий потенціал рослини з високим стеблом, вузьким, як у верби, листям та рожевими квітами давно відомий у Північній півкулі. Іван-чай зайняв почесне місце в аптечках індіанських шаманів та європейських знахарів. У старовинних травниках іван-чай часто називають символом відродження через здатність проростати на найнесприятливіших ландшафтах на кшталт згарищ, звалищ, на придорожніх узбіччях та стічних канав.

Чим корисний Іван-чай

Завдяки безлічі активних складових, серед яких танін, пектин, флавоноїди, кислоти, мікроелементи, вітаміни А і С, іван-чай має видатний букет корисних властивостей: протимікробну, болезаспокійливу, в’яжучу, протизапальну, протигрибкову, спазмолічну, пом’якшувальну,  і навіть протипухлинну дію.

З усіх рослин російської флори кипрей вважається найдієвішим у протизапальній терапії, успішно справляючись з інфекціями гортані та ротової порожнини, запаленнями вух, горла, носа, бронхіальними та легеневими захворюваннями, астмою, кашлюком та іншими захворюваннями.

Здатність придушувати незнищенний вірус герпесу – ще одна з дивовижних властивостей цієї трави.

Спазмолітичні, пом’якшувальні та обволікаючі властивості забезпечують іван-чаю ефективність у лікуванні гастритів, колітів, виразок шлунка та дванадцятипалої кишки та інших захворювань ШКТ. Крім того, регулярний прийом відвару з зніту сприяє ефективності травлення, позитивно впливаючи на кишкову флору, регулюючи доставку поживних речовин та видалення відходів.

Характерна гіркота листя іван-чаю стимулює вироблення ферментів слизової оболонки шлунка та підшлункової залози, і тому його корисно приймати при радикальній зміні дієти або щоб допомогти організму в перетравленні складних або важких продуктів, які нечасто з’являються в меню. Як в’яжучий засіб, кипрей легко перемагає діарею та допомагає відновитися після харчового отруєння.

Крім того, натуропати рекомендують відвар з іван-чаю як загальнозміцнюючий засіб, що заспокоює центральну нервову систему і має легку седативну і протисудомну дію. Кіпрій використовується при лікуванні нирок і сечовивідних шляхів, проти головного болю та серцево-судинних недуг, а також як кровоспинний і ранозагоювальний засіб.

Іван-чай не тільки вживається всередину, але й з успіхом застосовується зовнішньо – при лікуванні дерматозів або у складі очищувальних тоніків для шкіри.

І, до речі, до відома гурманів: іван-чай – цілком їстівна рослина з характерним гіркувато-терпким смаком. Весняні пагони, багаті на вітамін С і бета-каротином, можна їсти сирими або приготовленими на пару, як спаржу. Молоде листя за смаком нагадує шпинат і чудово вітамінізує будь-яку страву, де доречна свіжа зелень. Квіти теж годяться і відмінно справляються в ролі прикраси салату.

Висушений, готовий до вживання іван-чай продається в аптеках. У супермаркетах та спеціалізованих магазинах (у тому числі онлайн, наприклад, на iHerb) іван-чай можна купити як самостійний продукт, так і в складі трав’яних зборів.

Ферментований і висушений кипрей – базовий інгредієнт для «копорського чаю», придуманого на заміну імпортному натуральному чаю наприкінці XVIII століття в селі Копор’є на Фінській затоці і досі справно виробленому за старовинною рецептурою. Варто відзначити, що в напоях з іван-чаю повністю відсутній кофеїн – незаперечний плюс для всіх, хто дотримується дієти без стимуляторів.

попередня статтяНіжний кекс з лимоном та базиліком за 5 хвилин: все змішати і випікати
наступна статтяЯк підготувати капусту для голубців без нервів та опіків
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

1 коментар

  1. Только не додумайтесь его, иван чай, собирать именно возле дорог. Кстати, здесь не упоминалось, что это прекраснейшее средство при чисто мужских проблемах, особенно возрастных. Так же – как вспомогательное средство при, в любом случае очень длительном, процессе отвыкания от алкоголя. Особенно в первые год-полтора-два, когда выздоравливающий пока ещё не отдаёт себе отчёт в своём психическом состоянии и мыслительной деятельности.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я