Названі 7 ознак, як не бути наївним і навчитися “бачити” дійсність такою, якою вона є

0
Названі 7 ознак, як не бути наївним і навчитися
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Наївність не є синонімом дурості і наївними можуть бути, часом навіть дуже інтелектуальні люди. Якщо дурень нездатний робити правильні висновки, то наївна людина не бажає бачити дійсність такою, якою вона є, тому що має кращу думку про оточуючих. Проте наївність і дурість караються життям приблизно однаково жорстоко, і отже, між ними не така вже й велика різниця.

1. Чарівні онлайн-курси

Неможливо опанувати нову професію або мову, просто пройшовши якісь онлайн-курси.

Інакше навколо тебе знаходилися б суперфахівці, майстри на всі руки та лінгвісти-перекладачі. Інтернет-то є у всіх, буквально в кожній кишені, про YouTube та торенти теж усі знають, проте люди продовжують ходити на звичну та далеко не улюблену роботу. Висококласні фахівці, як і раніше, у великому дефіциті, виходить, десь є каверза.

Справа тут не у відсутності мотивації чи бажання змінити життя, а у складності процесу навчання. Тому є школи, університети, курси підвищення кваліфікації. Не можна здобути освіту, подивившись пару видосиків, адже завжди є цілий вагон нюансів, питань та уточнень. Онлайн-курси можуть лише ознайомити з предметом, дуже поверхнево та часто непрофесійно.

2. Легкі гроші у Теlegram-каналі

«Не ховайте ваші гроші по банках і кутках», — співала Лиса Аліса, умовляючи закопати гроші на Полі Чудес, що в Країні Дурнів. Було важливо зробити це саме опівночі, лише тоді магія спрацьовувала. Насправді ніч служила природним прикриттям для шахраїв, і, звичайно, зарите просто зникало, губилося в кишенях Лисиці та Кота. Здавалося б, просто наївна казка, але у подібні схеми охоче вірять не лише діти.

Немає добрих капперів, які навчать своєму ремеслу, розкрутять твій рахунок або взагалі поділяться суперсекретними схемами, всього за кілька тисяч.

Це безглуздо, адже вони самі можуть ставити та заробляти, навіщо розкривати секрети, тим більше за такі символічні суми? Така сама ситуація з підприємцями нової хвилі з «Телеграма», які пропонують вкластися незрозуміло у що. У цих хлопців зазвичай немає навіть свого сайту, часто вони не можуть пояснити, чим займаються, відповідаючи розмитими формулюваннями.

3. Вигідний кредит

Просто за визначенням кредит не може бути вигідним, адже людина в будь-якому разі поверне більше, а часом значно більше, ніж брала.

Де тут вигода і в чому вона полягає? Проте банківські дзвонарі завжди наполягають на вигідності та користі кредитів, буквально просять взяти трохи грошей або хоча б оформити кредитну картку з лімітом тисяч на 50. Отримаєш таку картку, і напевно рано чи пізно залізеш у мінус, якийсь час поповнюватимеш рахунок вчасно, але одного разу не встигнеш. Власне, на це і розрахунок, мати вдома кредитку і не залазити в мінус, це як кидати палити, маючи пачку цигарок у кишені.

Як ще один аргумент виступає кредитна історія, така необхідна, за словами консультантів. Тільки насправді вона рідко виявляється корисною, адже з одного боку, підштовхує на отримання нових, ще більших кредитів, але з іншого вона взагалі не потрібна. Сьогодні кредитки, хай і з невеликим овердрафтом, видають буквально всім охочим, навіть безробітним.

4. Обіцянки та клятви

В сучасному світі важливість клятви зовсім не така, як у книжкових романах або Середньовіччі.

Все це просто слова, на жаль, або, для когось, на щастя. Простіше кажучи, всі ці «обіцяю» і «клянуся» зовсім не обов’язкові до виконання, тому що на кону стоїть лише імідж, а це дрібниця для переважної більшості людей.

Якщо немає відповідальності за порушення правил, значить їх порушуватимуть, так живе наше суспільство.

Щоб надвати цим словам значення необхідно культивувати честь. Цим має займатися все суспільство, осуджуючи порушення обіцянки, прирівнюючи це нехай і до невеликого, але злочину. Схожого ефекту було досягнуто в Англії, де брехня досі вважається чимось ганебним, що позбавляє людину честі та гідності.

5. Дуже гарна картинка, щоб бути правдою

Твердо знай і не сумнівайся: якщо щось звучить надто добре, щоб бути правдою, це не є правдою.

Справедливо приблизно 99% випадків. Якщо помилишся, можливо отримаєш приємний сюрприз, такий, що, можливо, на все життя запам’ятається. При цьому матимеш імунітет до будь-яких чудо-історій та супервигідних пропозицій, спочатку розраховуючи на обман і виходячи з найгіршого сценарію.

Це не означає, що треба бути песимістом, скоріше здоровим реалістом. Якщо людина будує плани, виходячи з найкращого, але нічим не гарантованого варіанту, він ризикує виявитися зненацька. Падіння виявиться болісним, але звинувачувати немає кого, адже сам приймав рішення. Якщо розраховувати на найгірший, але все ще вигідний сценарій, то можна приємно здивуватися, або не зазнати суттєвих втрат.

6. Люди змінюються

Людина, що вже сформувалася, ніколи не змінюється, якщо ми не розглядаємо глобальні ситуації, що змінюють життя кардинально.

Хоча й у разі зміни залишаються, скоріш, винятком із правила: це у голові щось має сильно клацнути, настільки, що колишня особистість здасться потворною і негідною подальшого існування. Тоді людина стирає себе минулого та починає з чистого аркуша. Швидше за все, на твоєму шляху такі люди не зустрінуться, і точно ніхто не стане підлаштовуватись під тебе  через твої бажання. Людям набагато простіше знайти когось більш підходящого, ніж змінитися самому, тому вибирається маршрут найменшого опору.

7. Потім зарахується

Напевно, немає нічого невизначенішого, ніж «потім». Потім це коли? І чи виявиться зараховане рівноцінним скоєному зараз? Це рівняння виглядає занадто каламутним, а значить, про нього простіше взагалі забути. Не відразу, звичайно, теж потім, але трохи раніше, ніж твоє «потім». Так люди отримують зиск і користуються добротою оточуючих. Тут два варіанти: ніколи не погоджуватися на подібні пропозиції, або нічого від них не очікувати, покладаючись на випадок. Зарахується – ну і добре, а якщо ні, то й суду нема.

Адже в якихось переговорах, тим більше ділових, потрібно прагнути максимальної конкретики, уточнюючи і проясняючи всі моменти, що викликають бодай якісь запитання.

Тоді не буде неприємних сюрпризів, болісних очікувань та порожніх надій. Виходячи з життєвої практики, то майже завжди словосполучення «якось потім» означає «ніколи».

попередня статтяСекрети краси та “відмінної форми” від спадкоємиць корони
наступна статтяВчені-медики розповіли про шкідливий вплив новорічних ялинок
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я