Уникайте цих помилок і півонії будуть гарно квітнути

0
Уникайте цих помилок і півонії будуть гарно цвісти
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Важко уявити присадибну ділянку, на якій не знайшлося б хоч одного куща півонії.

Цю гарну і досить невибагливу квітку вирощували ще наші бабусі, саджаючи рослини під вікнами, щоб можна було милуватися цвітінням і насолоджуватися чудовим ароматом, просто відкривши вікно. Але іноді півонії не поспішають радувати своїх господарів цвітінням.

Подробиці

Деякі кущі не цвітуть зовсім, а інші викидають лише кілька квітконосів.

А півонії можуть набагато більше. При належному догляді на кущі може утворитися до 100 бутонів. Щоб виправити ситуацію, слід уникати помилок, які призводять до того, що півонії відмовляються цвісти.

Надлишок азоту

Ця помилка найчастіше зустрічається у дбайливих квітникарів, які не розібралися в тонкощах підживлення. Надмірна кількість азоту стимулює зростання листя. Кущ буде пишним, високим, темно-зеленим, але без квітів.

Якщо сама рослина виглядає зоровою, але не утворює бутони, слід знизити або зовсім виключити азотні підживлення.

Нестача калію та фосфору

На відміну від азоту, ці дві речовини стимулюють цвітіння. При їх нестачі квіток мало та вони дрібні. Якщо дефіцит сильний, квітів взагалі може не бути.

Іноді бутони формуються, але не розпускаються. Щоб цього не сталося, вносити калійно-фосфорні добрива слід як мінімум тричі за сезон — до цвітіння, після цвітіння та наприкінці серпня.

Нестача світла

Півонія – рослина тіньовитривала, але світлолюбна. Вона чудово буде рости в тіні старої яблуні, у чагарниках кропиви або з північного боку огорожі.

Як і будь-яка декоративна рослина, що поважає себе, обожнює сонце, радувати господаря цвітінням в повній тіні вона відмовиться. Однак варто пересадити півонію на сонячне місце, як вона покриється шапкою квітів.

Кислий грунт

Півонії потрібен грунт з реакцією ближче до нейтральної, інакше на рясне цвітіння можна не розраховувати. Квітникарі часто про це забувають.

Треба стежити за кислотністю ґрунту, за необхідності вносити вапно, доломіт, крейду. Відмінний варіант – використання попелу. Це не лише гарне калійно-фосфорне добриво, а й чудовий розкислювач ґрунту.

Обрізка

Серед дачників часто зустрічається помилка, що півонію необхідно обрізати після цвітіння. І обрізати повністю до рівня землі. Звідки виник цей міф, незрозуміло. Але нашкодить таке обрізання обов’язково. Після цвітіння потрібно зрізати лише квіти, що обсипаються, але не весь кущ.

Зелена маса до осені перероблятиме і накопичуватиме поживні речовини, які восени “підуть” у корені.

Досвідчені квітникарі часто не вирізують півонії навіть восени, щоб усе накопичене за літо харчування перекочувало в кореневу систему. Це запорука гарного розвитку та цвітіння наступного року.

попередня статтяЩо додати до сметани, щоб зробити соус схожий на майонез
наступна статтяЧому не можна 16 серпня робити “генеральне” прибирання
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я