Яка рослина виступає альтернативою винограду і мало хворіє

0
Актинідія - чудовий замінник винограду
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Виноград прекрасний у всіх відношеннях. Смачні ягоди, придатні для вживання в різному вигляді, здатність десятки років рости і плодоносити на одному місці, гарний вигляд, можливість використовувати його як декоративну ліану.

Але є у цієї рослини два істотні недоліки – слабка морозостійкість та схильність до хвороб.

Подробиці

Щоб виростити рясний смачний урожай, виноградарі витрачають величезну кількість сил, часу та коштів. Тому звичайні дачники швидко розчаровуються у винограді, адже для догляду за ним часто не вистачає часу.

Але є і хороша новина: існує рослина, яка має всі переваги винограду, та позбавлена ​​його недоліків.

Альтернатива винограду

Актинідія – кучерява рослина з їстівними плодами. З них можна готувати компоти, варення, джеми, навіть родзинки та вино, а також вживати в сирому вигляді.

Рослину здебільшого використовують для прикраси навісів, альтанок або стін будівель, вона обплітає опору не гірше за виноград.

Втім, якщо на першому місці врожай, вирощувати актинідію варто на шпалерах. Активно плодоносити на одному місці вона буде щонайменше 50 років.

Користь плодів

У актинідії довгасті зелені солодкі ягоди з ананасовим присмаком. Їхня цінність у високому вмісті аскорбінової кислоти. На 100 г продукту припадає 1000 мг вітаміну С, тобто у 10 разів більше, ніж у лимоні.

Також плоди містять досить рідкісну речовину під назвою актинідин, яка корисна для роботи шлунково-кишкового тракту та нормалізації травних процесів.

Переваги перед виноградом

Крім рекордного вмісту вітаміну С, актинідія має інші переваги перед виноградом.

1.Декоративність. Цю рослину можна включати до ландшафтних композицій. Справа в тому, що протягом сезону у актинідії змінюється колір листя. На початку літа нижня частина листка починає бліднути, переходячи у білий колір. Після цього на білому тлі починає проявлятися ніжно-рожевий колір. Верхня частина листя весь цей час залишається зеленою. Ефектне та незвичайне видовище.

2.Морозостійкість. Актинідія набагато легше переносить зими, ніж виноград, що є безперечним плюсом. Однак, варто враховувати один нюанс. Поширені два види рослини – аргута та коломікта. Коломікта більш морозостійка, тому й набула великої популярності на присадибних ділянках.

3.Не хворіє. Ще один сильний аргумент на користь актинідії. Вона не уражається хворобами. Принаймні це швидше виняток, ніж правило.

Догляд, як і у винограду, полягає у щорічному обрізанні. Тільки робити його краще восени, тому що навесні втрата соку з ран може сильно послабити актинідію.

попередня статтяЯк за 30 хвилин замаринувати смачну червону рибу
наступна статтяШвидке тісто для пиріжків і 2 варіанти начинок
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я