Ні грама цукру: як робили варення наші прабабусі

0
Ні грама цукру: як робили варення наші прабабусі
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ще 150 років тому дозволити собі сіль та цукор у необмежених кількостях могли лише заможні люди. Сьогодні цього продукту надміру і він вважається шкідливим для здоров’я. Виключати цукор із раціону або вживати його у великих кількостях – особиста справа кожного. Але ніхто не відмовиться від смачного, ароматного, корисного та солодкого варення, яке готується без цукру.

Як готувати варення за старовинним методом

Наші прабабусі заготовляли на зиму ягоди та фрукти, не маючи ні цукру, ні банок, ні кришок, ні пристроїв для консервування. Тим не менш, у них виходило смачне варення, яке зберігалося до наступного врожаю без жодної консервації. І клопоту з приготуванням було в рази менше, ніж у сучасних господарок.

Рецепт такого варення простий:

  1. Потрібно взяти ягоди (чисті та сухі) та розтерти їх до стану кашки. Це може бути чорниця, полуниця, суниця, малина, смородина.
  2. До ягод додати таку ж кількість меду і ретельно перемішати.
  3. Перекласти в глечик або невелику діжку, залити зверху медом, обв’язати папером або щільною тканиною та залишити на зберігання у холодному місці.

Що робити у сучасному світі

Нині цей рецепт можна легко повторити. Нема холодного підвалу? Декілька банок такого варення зберігатимуться в холодильнику. Взимку вони стануть не просто ласощами, а й заміною на вітамінний комплекс. Адже в такому варенні зберігаються не лише поживні речовини самих ягід, а й додаються корисні властивості меду.

Важливо ягоди добре вимити, просушити на чистому рушнику. Тару простерилізувати.

Звісно, ​​заготовити багато такого варення, не маючи пасіки, складно. Але кілька баночок завжди можна зробити. Це не лише корисно, а й дуже смачно.

попередня статтяЩо буде, якщо до котлетного фаршу додати баклажани
наступна статтяДва безпечні способи обробітку томатів, щоб уникнути небезпечних хвороб
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я