Не викидайте гнилі яблука, використовуйте їх з користю для ґрунту

0
Не викидайте гнилі яблука, використовуйте їх з користю для ґрунту
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Частина яблук однозначно опаде з дерева та згниє. Садівники утилізують гниляки, не підозрюючи, що їх можна використовувати на своїй ділянці для заготівлі цінного добрива. Приготувати підживлення можна різними способами. Залишати плоди, що впали на землі, не варто, вони будуть закислювати грунт і стануть розсадниками захворювань, наражаючи плодові дерева на ризик інфекції.

Два види добрива із яблук

Добриво з яблук збагатить ґрунт мінеральними речовинами, вітамінами. Після такого підживлення родючість ґрунту значно зросте. Яблучне добриво підійде для плодових дерев та чагарників, ягід, овочів.

Підживлення з яблук та золи

Щоб приготувати добриво з падалиці, необхідно вибирати плоди, які не зачепила гниль або інші хвороби. На грядках, що вже звільнилися восени, роблять траншею, куди закладають подрібнені яблука. Зверху органіку присипають золою.
Попіл у цьому випадку виступає як нейтралізатор кислотності та додаткове джерело живлення. Потім до борозни додають трохи гною. Зверху цей «шаровий пиріг» присипають землею. Навесні залишиться тільки пекопати ґрунт і садити. Додатково удобрювати ґрунт уже не потрібно.

Приготування компосту

Для компосту не потрібно ретельно сортувати сировину. Можна використовувати гнилі та хворі яблука. Під час дозрівання компостної маси усі патогени будуть нейтралізовані сильним нагріванням. Додатковими компонентами для компосту стануть скошена трава, зола та земля.

Готується добриво у закритій ямі. На дно укладають шар трави. Потім йдуть яблука, присипані золою. Останній шар складається з ґрунту, яблука та трава беруться в рівних кількостях. Витрата золи – 2-літрова банка на кубометр органіки. Періодично компост злегка розпушують та протикають вилами. У середині весни добриво буде готовим до використання.

попередня статтяЯк з рису приготувати універсальний засіб для прибирання
наступна статтяЯк приготувати повітряні японські панкейки
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я