Фітнес

Що буде з організмом, якщо припинити пити алкоголь

Про те, наскільки шкідливим є зловживання алкогольними напоями, знає кожен. Однак, навіть якщо ви п’єте тільки на свята і не більше пари келихів, спирт надає на ваш організм не найкращий вплив, що в перспективі може стати причиною багатьох проблем зі здоров’ям. Розповідаємо, який ефект має повна відмова від алкоголю (спойлер: тільки позитивний).

Подробиці

Ви, напевно, чули про користь келиха сухого вина для серця та судин. Однак варто хоч трохи захопитися і перевищити цю «допустиму» дозу, як ефект відразу стає прямо протилежним. За статистикою, у людей, які взагалі не вживають алкогольних напоїв, ризик розвитку гіпертонії або інфаркту знижується на 30%. Навіть у невеликих кількостях алкоголь сильно впливає на нервову систему. Варто відмовитися від спиртовмісних напоїв буквально на пару місяців, і ви помітите покращення когнітивних здібностей, пам’яті та концентрації. Навіть якщо ви не відчуваєте з цим проблем, виявиться, що ваш мозок може працювати ще краще.

Після келиха ігристого настрій неминуче піднімається, на душі стає легко і хочеться веселитися. Але тут все не так просто. Насправді алкоголь — сильний депресант, і після того, як відчуття веселощів пройде, рівень серотоніну (гормону щастя) опуститься значно нижчим, ніж був до вживання алкоголю. Саме тому лікарі категорично не рекомендували пити алкогольні напої під час локдауну: вони не допомагають справлятися з тривогою, а лише посилюють її.

Ще один чудовий бонус повної відмови від алкоголю – посилення смаку. Етанол притуплює чутливість рецепторів і смаки стають менш яскравими. Шкіра за відмову від спиртного також скаже вам спасибі: алкоголь стимулює запальні процеси в організмі. Якщо повністю виключити його з раціону, проблемна шкіра стане чистішою, а суха — менш роздратованою і менш лущиться.

Ну і нарешті, алкогольні напої продукт зовсім не дієтичний. Навіть якщо ви п’єте сухе біле вино, ризик набору ваги зростає. По-перше, спирт містить чимало калорій, а по-друге, здорово посилює апетит. Якщо вірити американському виданню Nutrition, запиваючи свою вечерю вином, ви з’їдаєте на 40% більше.

Сергій Пасевич

Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

Останні новиники

3 відходи, які не можна класти в компостну яму: помиляються багато дачників

Багато городників встановлюють на своїй заміській ділянці ящик. Або викопують яму. Потрібно це для збирання…

20 хв. назад

Незвичайний спосіб варіння буряків без брудних каструль та запаху

Ви дійсно можете приготувати буряки в мікрохвильовій печі протягом декількох хвилин. Тепер не треба чекати…

25 хв. назад

Як змусити абрикос рясно плодоносити: 2 хитрощі

Абрикос можна вирощувати у своєму саду, і це з успіхом роблять багато садівників. Але як…

59 хв. назад

Експерти назвали ароматні домашні квіти: запах буде, як у п’ятизірковому готелі

Неправильно думати, що кімнатні рослини потрібні лише для краси та поглинання вуглекислого газу. Цим користь…

1 годину назад

Як приготувати безглютенове пісочне печиво з рисового борошна нашвидкуруч

Ароматна випічка без глютену з ідеальним смаком! Печиво з рисового борошна виходить дуже схожим на…

2 години назад

Городники пояснили, для чого додають господарське мило при обприскуванні городини від шкідників

Ми живемо в такий час, що вже мало хто обходиться без обприскування кущів, дерев, городини…

11 години назад